Ukrán válság

A számháborúban a szakadárok állnak győzelemre

Donyeckben a résztvevők 90 százaléka a függetlenségre szavazott, Luhanszkra még várni kell, az Unió nem ismeri el, Putyin kivár.

2014.05.12 07:16ma.hu
Forrás: youtube.com

A szavazáson részt vevők csaknem 90 százaléka a Donyecki megye függetlenségére szavazott a terület jogállásáról tartott vasárnapi népszavazáson, a másik kelet-ukrajnai szakadár területen, a Luhanszki megyében pedig csak hétfőn hozzák nyilvánosságra az ottani referendum eredményeit - közölték a helyi választási bizottság illetékesei.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Roman Ljahin, a szakadárok által "Donyecki Népköztársaságnak" nevezett megye választási bizottságának elnöke az előzetes eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján közölte, hogy a választópolgárok 89,07 százaléka adta voksát a terület függetlenségére, míg 10,19 százalékuk ellene szavazott. A szavazócédulák 0,74 százaléka érvénytelen volt. Ljahin szerint a részvételi arány 74,87 százalékos volt.

A végleges eredményeket hétfőn hozzák nyilvánosságra.

A választási bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy "meglepően könnyű volt megszámolni a voksokat, mivel viszonylag kevesen szavaztak nemmel, ráadásul az elrontott szavazócédulák aránya is elenyésző volt".

A másik, jobbára ugyancsak oroszajkúak lakta szakadár területen, a Luhanszki megyében helyi idő szerint éjfél után mintegy egy órával közölték, hogy az első eredményeket a vasárnap tartott népszavazásról csak hétfő reggel hozzák nyilvánosságra. Olekszandr Malihin, az ottani választási bizottság elnöke sajtótájékoztatóján csak annyit közölt, hogy a részvételi arány 81 százalékos volt.



Vaszilij Nyikityin, a szakadár fegyveres alakulat, az úgynevezett "délkeleti hadsereg" szóvivője azt mondta, hogy helyi idő szerint délután öt vagy hat órakor tartandó "össznépi gyűlésen" hozzák nyilvánosságra a népszavazás hivatalos eredményeit", és megvitatják a "Luhanszki Népköztársaság" további teendőit.

A kijevi hírportálok finom gúnnyal tudósítottak arról, hogy a donyecki választási bizottságnak milyen gyorsan sikerült összesítenie a voksokat. Az Ukrinform hírügynökség megjegyzi, hogy a "terroristák" választási bizottsága nem tudta magát visszafogni, és "fenomenális gyorsasággal", az urnák zárása után már másfél órával hozta nyilvánosságra az eredményt. Az UNIAN úgy fogalmazott, hogy "a donyecki szeparatisták gyors voksszámolóknak bizonyultak". A hírügynökség a kételyeket erősítendő megjegyzi, hogy a Donyecki megyében 3,35 millió szavazásra jogosult polgár él, 21 szavazókörzetnek és 2425 szavazóhelyiségnek kell működnie. Egyedül a megyeszékhelyen, Donyeck városában 706 ezer szavazásra jogosult polgár él és 371 szavazókörzet van.

Az Európai Unió nem fogja elismerni a Kelet-Ukrajna egyes területeinek önrendelkezéséről tartott vasárnapi népszavazások eredményeit, Brüsszel a szavazást törvénytelennek minősíti - tájékoztatott az EU külügyi biztosságának szóvivője.

Maja Kocijancic - Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője - ezt a Reuters brit hírügynökségnek elektronikus levelet küldve közölte késő este.

"Az úgynevezett népszavazások Luhanszk és Donyeck megyékben törvénytelenek, és nem ismerjük el eredményeiket. A népszavazás szervezőinek nincs demokratikus felhatalmazásuk" - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a népszavazások ellentétesek azokkal a célokkal, amelyeket Ukrajna, Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok áprilisban Genfben megállapodásba foglaltak az ukrán válság enyhítése és megoldása érdekében. Az EU ugyanakkor felszólít minden érintett felet, hogy támogasson egy szabad és tisztességes ukrán elnökválasztást, amely május 25-én esedékes - mondta a szóvivő.

Az ukrán kormány a napokban közölte, hogy kész tárgyalni a keleti régiók politikai pártjaival és azok képviselőivel a válság megoldásáról, ám - mint fogalmazott - terroristákkal nem.

Oroszország több nagyvárosában, így Moszkvában is megszervezte az úgynevezett "polgári kezdeményezés" a Donyecki és a Luhanszki megye státusáról szóló népszavazást. Az orosz fővárosban szabályosan tódultak voksolni az ukránok.

Egyes becslések szerint reggel 8-tól tízezer ember voksolt, és este fél hatkor még legalább két-háromezer ember várt arra, hogy a moszkvai Kijevszkaja utcában leadhassa szavazatát.

A Kijevi pályaudvar közelében a Roszgoszsztrah orosz állami biztosító új székházánál még nem sejthették a fél hat körül odaérők, hogy másfél-két kilométeres sor végére álltak. Csendesen, de izgatottan várakoztak az emberek, elsősorban fiatalok és középkorúak az ipartelepen lévő Potomak nevű autójavító műhelyig, ahol a hevenyészett szavazókört berendezték. Sokaknak órákba tellett, amíg odaértek. Közöttük volt öt negyven év körüli asszony. Nem mondták meg a nevüket, de azt igen, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszki megyéből valók, és évek óta Moszkvában dolgoznak. Mint mondták, természetesnek tartották, hogy eljöjjenek szavazni, mert békét, nyugalmat akarnak szülőföldjükön. Szerintük a térségnek Oroszországgal együtt van jövője.

Ahogy sűrűsödött a sor, úgy emelkedett a hangulat is. A Rendes ember feliratú fekete pólót, orosz háborús katonasapkát viselő fiatalember büszkén mondta: a Donyec-medencéből (Donbassz) való. Odébb a tömeg Donbasszt és azokat éljenezte, akik már voksoltak. Sokan ukrán útlevelüket mutatták fel, jelezve, hogy nem tartanak a nyilvánosságtól. Mások a "donyecki népköztársaság" és "luhanszki népköztársaság" feliratú lobogókkal fényképezkedtek.

Egyfajta népünnepély alakult ki kora estére a Kijevszakaja utcán, ahol a kerületi rendőrség embereitől kezdve a katasztrófavédelemig felvonultatták a rendvédelem embereit. Mozgó toaletteket és kordonokat, vizet szállítottak a helyszínre. A jobbára fiatal rendőrök egyike arról beszélt, hogy reggel nyolc óra óta látták el a szolgálatot a Kijevi pályaudvar közeli spontán szavazóhelynél, ahol, mint mondta, érezhetően kezdett feszültté válni a hangulat.

Egyre több magas rangú rendőr jelent meg, és nem hiányoztak az eseményről a hazafias és hívő ortodox szervezetként évek óta újra tündöklő orosz kozákság képviselői sem. Mint elmondták, önként jöttek, hogy vigyázzanak rendre. Egyéb önkéntesekből a Kijevszkaja 21. szám alatti "spontán", a szabad ég alatt kialakított szavazóhelyen sem volt hiány. Némi várakozás és adataim regisztrálása után egy fiatal lány kedvesen beengedett a kordonok mögé, de alig léptem kettőt, egy újabb önkéntes bizalmatlanul félreállított. Mégis sikerült feljutni az autóműhely teraszára, ahova az embereket tízesével engedték fel a lépcsőn. A "szavazóhelyen" egy megilletődött luhanszki fiatalasszony elmondta, ő arra szavazott, hogy a megye Ukrajnán belül, de önálló legyen. Egy másik, idősebb asszony vidáman jelentette ki: "Hat óra hosszát álltam, hogy bejussak. Hát persze hogy Donyeck függetlenségére szavaztam."

A szavazóhelyen önkéntesek írták fel a megjelentek adatait, állítólag csak a személyigazolvány felmutatásával kaphatták meg a szavazólapot. Ennek szövege a következő volt: Támogatja-e ön a donyecki és luhanszki népköztársaság önállóságáról szóló törvényt?

Egy másik, szavazás után nyilatkozó férfi csak megrázta a fejét arra a kérdésre, hogy az Oroszországhoz csatlakozás mellett van-e. A donyeckiek és a luhanszkiak szigorúan csak a szűkebb hazájuk sorsáról feltett kérdésre válaszolhattak a szavazáson.

A szavazókkal ellentétben nem nyilatkozott az a negyvenes orosz nő, akit kísérőm a moszkvai népszavazás szervezőjének nevezett meg. Pedig ismerősnek tűnt a nő a délkelet-ukrajnai tüntetéseket bemutató orosz televíziós riportokból. Hol Odesszából érkezve kért sírva segítséget Harkivban, mert városát állítólag a kijevi radikálisok fenyegettek, hol a felgyújtott odesszai szakszervezeti székházban megölt emberekre emlékezés egyik szervezőjeként jelent meg a moszkvai ukrán nagykövetség előtt.

Alig haladtam tovább, máris odalépett hozzám egy rendőrtiszt, és számon kérte, hogy mit keresek a népszavazás helyén, ahova tudomása szerint engedély nélkül jutottam be. Alig tisztázódott a helyzet, a körzeti rendőrség parancsnokaként bemutatkozó egyenruhás férfi igazoltatott.

Forrás: youtube.com

A Donyeck és Luhanszk feliratú, dugig megtelt átlátszó műanyag urnákra vigyázó, díszes kozák egyenruhába öltözött férfi már nem volt ilyen bizalmatlan. Mosolyogva mutatta, hány teli urna vár rá a szavazás végén. Szerinte délután öt óráig legalább ötezren vettek részt a szavazáson, de még mindig sokan érkeznek Moszkva környékéről az elektricskákkal, a vonzáskörzetben közlekedő vonatokkal.

Egy az önkéntes rendezőkhöz beálló nyugdíjas pedagógus asszony elmondta, a piacon tudta meg, hogy lesz népszavazás Moszkvában is, a hír aztán az interneten terjedt tovább.

"Oroszország etet bennünket, Oroszország eteti egész Ukrajnát, persze hogy arra szavaztam, hogy önállóak legyünk Kijevtől" - mondta egy harmincas éveiben járó, Donyeckből származó fiatalember. Ő és társaival együtt 7-10 éve dolgoznak Moszkvában, és családjaikkal együtt élnek az orosz fővárosban. "Amikor én még általános iskolás voltam, csak idegen nyelvként tanultuk az oroszt, az angol mellett - tette hozzá egy másik férfi. - Minden ideköt bennünket Oroszországhoz, a kultúránk, a hagyományaink, a megélhetésünk."

Amíg a moszkvai népszavazás zajlott, Roman Ljahin, az úgynevezett donyecki népköztársaság központi választási bizottságának elnöke a régió székhelyén közölte, hogy az Oroszországban szavazó honfitársainak szavazatait megköszönik, de nem fogják beszámítani. Elmondta, hogy Moszkván kívül Szentpéterváron, Rosztov-na-Donuban és Szocsiban is megszervezték a referendumot.

A kelet-ukrajnai Donyecki és Luhanszki megyében lebonyolított népszavazások és provokációk mögött "orosz követelményeknek megfelelően felfegyverzett és kiképzett" terrorista bűncsoportok állnak - közölte hétfő hajnalban az ukrán külügyminisztérium.

A tárca leszögezte, hogy a "Krem által szervezett és pénzelt" népszavazások jogilag semmisek, és semmilyen jogi következményeik sem lesznek Ukrajna területi épségére és berendezkedésére nézve. A minisztérium szerint ennek a "bűnös bohózatnak" a szervezői tudatosan megsértették Ukrajna alkotmányát és törvényeit, és figyelmen kívül hagyták Kijev és a nemzetközi közösség felhívásait.

"Az ukrajnai állampolgárok túlnyomó többsége a Donyecki és a Luhanszki megyében nem vesz részt az ilyen az önkényes cselekményekben, és nem veszi kezébe a honfitársai vérével összefröcskölt bűnös szavazócédulát" - áll a közleményben, amelyet az UNIAN hírügynökség idézett. A dokumentum leszögezi azt is, hogy az ukrán nép nem ismer el semmilyen "terrorista referendumot" sem a Donyecki, sem a Luhanszki megyében, sem pedig a Krím félszigeten.

A Donyecki és Luhanszki megyében vasárnap szerveztek népszavazást a két terület jogállásáról a helyi szakadár erők. A donyecki választási bizottság szerint a donyecki szavazáson részt vevők csaknem 90 százaléka a függetlenségre szavazott, míg a Luhanszki megyében hétfőn teszik közzé az eredményeket.

A népszavazással egy időben ukránbarát erők és szakadárok közötti fegyveres összecsapást történt Krasznoarmijszk településen, és két ember meghalt. Olyan hírek láttak napvilágot, hogy a fegyveres szakadárokra vérdíjat kitűző Ihor Kolomojszkij milliárdos üzletember által verbuvált Dnyipro nevű zászlóalj zavarta meg a népszavazást. Az ukrán belügyminisztérium azonban hétfőre virradóra cáfolt, hogy a különlegesen kiképezett katonákból álló, a belügyi csapatokhoz tartozó zászlóalj részt vett volna az ottani eseményekben. A tárca szerint az alakulat nem hagyta el a Dnyipropetrovszki megye területét.

Forrás: youtube.com

Vlagyimir Putyin orosz elnök az eredmények fényében mond véleményt a Donyecki és a Luhanszki megye jogállásáról tartott vasárnapi népszavazásról - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Kommerszant című orosz napilapnak nyilatkozva.

Peszkov szerint "nehéz megjósolni", hogy milyen döntést hoz az államfő.

A lap munkatársa arról kérdezte a szóvivőt, befolyásolni fogja-e Putyint az, hogy ő maga kérte a "föderalizáció" kelet-ukrajnai híveit a népszavazás elhalasztására. Peszkov ezzel kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin "nem kérte" őket erre, hanem csupán javaslatot tett.

"Ugyanakkor erre (a javaslatra) még az elnök tekintélye ellenére is nehéz volt hallgatni. A hadműveletek miatt a lakosok kénytelenek saját terveik mentén cselekedni, a valós helyzetből kiindulva" - mondta Peszkov.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már értésre adta, hogy nem ismeri el a donyecki és luhanszki népszavazást, továbbá arra figyelmeztetett, hogy újabb szankciókat vezethet be Oroszország ellen, ha a kelet-ukrajnai referendum miatt meghiúsulna a május 25-i ukrán elnökválasztás.

Peszkov szerint az Oroszországgal szembeni kifogások mind "badarságok".

"A Nyugat miért nem volt képes megakadályozni a páncélozott harcjárművek bevetését Szlovjanszkban és Kramatorszkban, és a békés polgárok agyonlövetését? Ők nem vetették latba befolyásukat, és emiatt semmi bajuk, miközben Oroszország tehet mindenről" - hangoztatta Putyin szóvivője.

Dmitrij Peszkov szerint a Nyugat képmutató politikát folytat, amikor szankciókkal fenyegeti Moszkvát. "Nem fontos számukra, hogy végrehajtják-e a megállapodásokat, zajlik-e a párbeszéd, és vége van-e a lövöldözésnek. Az a fontos nekik, hogy megrendezzék az elnökválasztást, és lezárják az általuk megszervezett puccs törvényességével kapcsolatos jogi kérdést" - mondta a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.