Ámosz Oz a zsidó telepeseknek szólt be

Politikai vihart kavart a "héber neonácizó" világhírű író

Politikai vihart kavart Izraelben Ámosz Oz világhírű írónak a fiatal radikális zsidó telepesekről szóló kijelentése, amelyben héber neonáciknak nevezte őket.

2014.05.11 14:59MTI
freedigitalphotos.net/dan

Ámosz Oz azokat a honfitársait bírálta élesen, akik engedély nélkül alakítanak ki telepeket Ciszjordániában - jelentette vasárnap az izraeli sajtó, amely szerint az író elítélte a zsidó szélsőségesek arab tulajdon elleni támadásait is.

"A szörny szemébe kell néznünk és nevén kell őt neveznünk" - mondta sajtójelentések szerint pénteken az író Tel-Avivban, ahol 75. születésnapját ünnepelte egy kulturális eseményen.

"Olyanná akartunk válni, mint a többi nép. Reméltük, hogy eljön a nap, amikor lesz héber tolvaj és lesz héber szajha. Most már vannak héber neonáci csoportok is" - mondta Ámosz Oz, aki úgy fogalmazott, nem lát különbséget ezek között a csoportok és az európai neonácik között, talán csak annyit, hogy Izraelben ezek az emberek nacionalista képviselők támogatását is bírják.

Jobboldali politikusok élesen bírálták kijelentései miatt az írót. "Az ilyen összehasonlítások a holokauszt lealacsonyításához vezetnek" - mondta a Jediót Ahronót című lap szerint Uri Ariel lakásügyi miniszter, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt tagja a kormányban.

A politikus úgy fogalmazott, nem lehet a "nácikat - akiknek minden törekvésük más népek kiirtása volt a faji felsőbbrendűség nevében - összehasonlítani olyan emberekkel, akik graffitiket fújnak és autókerekeket szúrnak ki".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.