Tikos dokumentumot juttahatott külföldre

Államtitok kiszivárogtatásáért őrizetben a 70 éves másként gondolkodó

Államtitkok kiszivárogtatásáért őrizetbe vettek egy külföldön is ismert másként gondolkodó kínai nőt, a 70 éves Kao Jüt.

2014.05.08 07:58MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A kínai központi televízió (CCTV) csütörtök reggeli híradása szerint azzal gyanúsítják, hogy egy titkos dokumentum másolatát juttatta külföldre.

A CCTV felvételén Kao, akinek arcát kitakarták, bűnbánatot és önkritikát gyakorolt, s hozzátette: tettéért, amivel "megsértette a nemzet érdekeit", kész a jogi felelősséget vállalni. Kao, akit a nyugati média véleményét nyíltan vállaló, politikai elemzőként és újságíróként mutat be, az 1989-es Tienanmen téri diáklázadás prominens támogatójaként ismert.

Dolgozott a China News Service hírügynökségnél és az Economics Weekly főszerkesztő-helyettese is volt. Az ellene felhozott vád szerint egy szigorúan bizalmas dokumentum elektronikus másolatát juttatta el tavaly júniusban egy külföldi weblapnak.

Az iratot később széles körben, több helyen is megjelentették. Kaót április végén vették őrizetbe, és folyik ellene a nyomozás. A Hszinhua kínai állami hírügynökség rendőrségi forrásra hivatkozva közölte, hogy az asszonyt már egyszer - 1993-ban - államtitkok kiszivárogtatásáért hat év börtönre ítélték.

A South China Morning Post című hongkongi lap szerint Kao "forgalomból történő kivonása" része a Tienanmen téri események közelgő 25. évfordulója előtti megelőző intézkedéseknek.

A lap tudni véli, hogy a szóban forgó irat, amelynek kiszolgáltatása miatt Kaót őrizetbe vették, a Kínai Kommunista Párt egy belső körlevelének teljes szövege arról, miként kell fellépni a politikai másként gondolkodók ellen. Kao a témához kapcsolódóan cikket is megjelentetett a Deutsche Welle német állami rádióállomás kínai nyelvű honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.