Exodus

Mennyire lehet kétségbeesett az, aki Etiópiába menekül?

Az afrikai ország sosem gazdagságáról és békés történelméről volt ismert. Most mégis, napok alatt tízezernél is több menekült öntötte el a határokat.

2014.05.06 15:55MTI
Forrás: Wikipedia

A menekülthullám akkor kezdődött, amikor a dél-szudáni kormányerők elfoglalták a felkelők egyik fellegvárának számító, többségében nuerek lakta Nasir települést - mondta Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője..

A nuer törzshöz tartozó menekülteknek a Baro folyón kell átjutniuk, hogy a szomszédos Etiópiába jussanak. "A menekültek elmondták, hogy még rengetegen vannak úton, és sokan várnak a folyó dél-szudáni partján arra, hogy átkelhessenek" - mondta Edwards.

Dél-Szudánban tavaly december közepe óta folynak a harcok, azóta, hogy Salva Kiir államfő államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. A politikai elit belharcait tovább élezik a dinka és a nuer népcsoportok közötti ellentétek is - Kiir az előbbi, Machar az utóbbi etnikumhoz tartozik.

Kedden az afrikai országba érkezett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy felszólítsa a harcoló feleket a január 23-án kötött tűzszüneti megállapodás betartására. Négy nappal korábban John Kerry amerikai külügyminiszter találkozott Kiir elnökkel, aki közölte, hogy hajlandó tárgyalásokat kezdeni Macharral, a lázadók vezetőjével.

A főbiztosság illetékese elmondta, a szervezet arra törekszik, hogy mielőbb segélyeket juttasson a térségbe a menekültek megsegítésére, akiknek nagy része nő és gyermek. Jelenleg egy 30 ezer embert befogadni képes menekülttábort építenek, a már meglévő 40 ezer fős létesítmény mellé.

Az összetűzések kezdete óta több mint 100 ezer dél-szudáni menekült érkezett Etiópiába, mintegy 205 ezren Ugandában, Szudánban és Kenyában leltek menedéket, és mintegy 923 ezren kerestek biztonságosabb helyet az ország határain belül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.