Készen állnak a harci feladatokra

Az Ukrán Nemzeti Gárda megtisztította Szlovjanszkot a "terroristáktól"

Az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU) harcosai gyakorlatilag megtisztították a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot a fegyveresektől.

2014.05.02 14:55MTI
Forrás: YouTube

Az ukrán belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatában Sztepan Poltorak altábornagy, az NGU parancsnoka közölte: az NGU Szlovjanszkban tartózkodó tagjai készen állnak arra, hogy végrehajtsák azokat a harci feladatokat, amelyeket a nép, a hatóságok vagy a körülmények állítanak eléjük.

A terrorellenes műveletet az NGU minden veszteség nélkül hajtotta végre, és sebesülés sem történt – tette hozzá. A parancsnok szerint az NGU harcosai szakszerűen végrehajtott akciójukkal gyakorlatilag megtisztították Szlovjanszkot a terroristáktól”, akik közül sokan jól ki voltak képezve.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter is elismerően nyilatkozott az NGU alakulatainak a szlovjanszki terrorellenes műveletben játszott szerepéről. A tárca honlapján megjelent nyilatkozata szerint a kelet-ukrajnai városban végrehajtott akcióban az NGU Kijev környékén kiképzett első tartalék zászlóalja nagyon hatékonynak és szakmailag felkészültnek bizonyult.

Úgy gondolom, létre kell hoznunk a második zászlóaljat is, és a Nemzeti Gárda fogja képezni a belügyi fegyveres erők alapját” – mondta Avakov. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál közlése szerint a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletet irányító törzs ultimátumot adott a szlovjanszki fegyveres csoportoknak, hogy adják át a hatóságoknak az összes túszt, akit törvénytelenül tartanak fogva a városban.

A híroldal idézte Anton Herascsenkót, a belügyminiszter tanácsadóját, aki elmondta: amennyiben a terroristák” nem adják át a túszaikat, a nyomozó hatóság és az ügyészség a maximális büntetési tételek kiszabását fogja kérni a bíróságoktól a fegyveres csoportok vezetőire, s semmilyen enyhítő körülményt sem fognak figyelembe venni.

A törzs egyúttal azt javasolja a fegyveres csoportok egyszerű tagjainak, hogy adják meg magukat a terrorellenes erőknek, és adják át nekik a törvénytelenül szerzett fegyvereiket.

Ha önként megadják magukat, és nem követtek el súlyos vagy különösen súlyos bűncselekményt, akkor a hatóságok szavatolják a biztonságukat és közbenjárnak érdekükben a nyomozó hatóságnál és az ügyészségnél.

A törzs javaslata szerint az önkéntes megadást a fegyvereseknek fehér homlokpánttal és fegyverük csövének felfelé való tartásával kell jelezniük. Az ukrán belügyminisztérium jelentése szerint a Szlovjanszkba vezető összes utat lezárták, és a város teljesen körbe van zárva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.