Szlovjanszk

Prüszkölnek az oroszok, ukrán ultimátum a szakadároknak

A hatóságok készek amnesztiát adni a civil ellenállásban és a közigazgatási épületek elfoglalásában résztvevőknek, ha nem követtek el súlyos bűncselekményeket.

2014.05.02 12:10ma.hu
Forrás: youtube.com

Oroszország azt követeli az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ), hogy tegyen lépéseket a kijevi kormány által Kelet-Ukrajnában indított "megtorló műveletek" leállítása érdekében - közölte pénteken Bécsben Andrej Kelin, Oroszország állandó EBESZ-képviselője.

Kelin a követeléssel Lamberto Zannier EBESZ-főtitkárhoz, valamint a szervezet soros elnökéhez, Didier Burkhalter svájci külügyminiszterhez fordult.

Az orosz diplomata szerint Zannier főtitkár a vele folytatott beszélgetésben "valami borzasztónak" nevezte a Szlovjanszkban zajló eseményeket, amelyeket "haladéktalanul le kell állítani". A soros elnök svájci külügyminiszter Andrej Kelin szerint megpróbál kapcsolatba lépni Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfővel, Arszenyij Jacenyuk kormányfővel és más ukrán vezetőkkel a történtek ügyében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Kijev a békés rendezést előirányzó genfi megállapodás megvalósításának az utolsó reményét is szétzúzza azzal, hogy hadműveletet indított a kelet-ukrajnai oroszbarát erők ellen.

A kijevi vezetés harci üzemmódba kapcsolt és békés településeket támad - hangoztatta pénteken Moszkvában Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője orosz hírügynökségi jelentések szerint.

A szóvivő Kijev "megtorló akciójáról" beszélt, és utalt az orosz elnök előző napi figyelmeztetésére, amely szerint egy ilyen fellépés bűncselekménnyel érne fel. "A fejlemények sajnos megerősítik ezt az értékelést" - tette hozzá Peskov.

A kijevi kormány terroristaellenes fellépésnek minősíti az oroszbarát fegyveresek ellen hajnalban indított szlovjanszki katonai műveletet.

Azonnali fegyverletételre, valamennyi túsz szabadon engedésére, az elfoglalt közigazgatási épületek elhagyására és a rendbontás beszüntetésére szólította fel a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat pénteken Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

A belügyminisztérium honlapján közzétett ultimátum szerint a hatóságok készek arra, hogy amnesztiát adjanak a civil ellenállásban és a közigazgatási épületek elfoglalásában résztvevőknek, ha nem követtek el súlyos bűncselekményeket.

Készek vagyunk tárgyalni a tiltakozókkal és a képviselőikkel. A terroristákra és a fegyveres szakadárokra azonban elkerülhetetlen büntetés vár" - jelentette ki Arszen Avakov.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.