Ukrán válság

Ismét a Kijev-ellenes fegyveresek kezén van minden szlovjanszki őrhely

Az éjszakai események során senki sem sérült meg. Az ukrán fegyveres szervezetek viszont teljesen körülzárták Szlovjanszkot.

2014.04.25 10:19MTI
Forrás: youtube.com

A Kijev-ellenes fegyveresek visszafoglaltak péntekre virradóra a kelet-ukrajnai Szlovjanszk környékén minden őrhelyet, amely előző nap ukrán katonák ellenőrzése alá került - közölte a donyec-medencei "önvédelmi erők" vezérkarának egyik képviselője.

Tájékoztatása szerint az éjszakai események során senki sem sérült meg. Az ukrán fegyveres szervezetek viszont teljesen körülzárták Szlovjanszkot.

"A várost minden oldalról körülzárták fegyveres emberek és páncélozott járművek, megpróbálnak megfojtani minket" - mondta az illetékes. Hozzátette, hogy a szakadár erőknek van élelmük és vizük is, de egyáltalán nem működik Szlovjanszkban a bankrendszer, a bankfiókok sincsenek nyitva, és a helyi lakosok nem jutnak hozzá a pénzátutalásokhoz - jelentette az Interfax hírügynökség.

A Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városban továbbra is feszült a helyzet. Helyszíni jelentések szerint a terrorellenes művelet miatt bezártak az iskolák, az óvodák és a boltok. A hatóságok azt javasolják a helyi lakosoknak, hogy ne hagyják el otthonaikat. A megyei adminisztráció tájékoztatása szerint a "népi önvédelmi erők" fegyveresei harckészültségben vannak. A Moszkva-barát szakadár fegyveresek ellenőrzése alatt áll az városi rendőrség és a biztonsági szolgálat épülete, a városi önkormányzat, illetve a kórházakat és a szállodákat is megszállva tartják.

Az ukrán belügyminisztérium csütörtökön arról tájékoztatott, hogy az ukrán biztonsági erők megöltek öt "terroristát" Szlovjanszknál a terrorellenes művelet során. Néhány órával később olyan hírek kaptak lábra, hogy az ukrán biztonsági erők leállították Szlovjanszkban a terrorellenes műveletet, miután az orosz csapatok létszáma megnövekedett az ország keleti határánál, ráadásul hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére. Péntekre virradóra Arszen Avakov ukrán belügyminiszter azonban cáfolta a terrorellenes műveletek leállításáról szóló sajtóhíreket. "Nincs szó a terrorellenes művelet semmiféle leállításáról - mint azt egyes sajtószervek sietve hírül adták - azzal összefüggésben, hogy Oroszország fegyveres erőinek behatolása fenyeget" - írta Avakov a Facebook-oldalán.

Oroszország bevetheti hadseregét Ukrajnában, ha súlyosbodik a helyzet a szomszédos ország délkeleti részén - jelentette ki Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a Rosszija-1 állami tévé-csatornának.

A diplomata magyarázata szerint ezt a lehetőséget mindig fenntartják, de remélhetőleg nem lesz rá szükség.

Kifejtette: az orosz Szövetségi Tanács az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel engedélyezte Vlagyimir Putyinnak, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

Amennyiben az erőszakos cselekmények nem szűnnek meg, Oroszország kénytelen lesz a kérdésben összehívni az ENSZ Biztonsági Tanácsát - mondta Csurkin. Közölte, felkérte egyben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy ítélje el a kijevi hatóságok akcióját.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő két nappal ezelőtt adott utasítást arra, hogy a fegyveres erők Ukrajna déli és keleti részén felújítsák a felkelők ellen indított különleges (terrorellenes) műveletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.