Havannában folytak a tárgyalások

A kapcsolatok normalizálását tűzte ki célul Kuba és az EU

Az évtizedek óta megromlott kapcsolatok normalizálását tűzte ki célul Kuba és az Európai Unió a Havannában folytatott kétnapos tárgyalásokon.

2014.05.01 22:30MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A felek helyi idő szerint szerda este megállapodtak a politikai közeledés menetrendjében, illetve a jövőbeni tárgyalások útitervében.

Az Európai Unió küldöttségének vezetője, Christian Leffler az unió havannai képviseletén tartott sajtóértekezletén közölte, hogy egyetértettek az együttműködés legfontosabb céljait, illetve tartalmát illetően. Mindazonáltal vannak nézeteltérések is, egyebek között az alapvető jogok biztosításának területén.

Leffler utalt arra is: a kubai fél tudomására hozták, hogy az EU nem ért egyet az ukrán válsággal kapcsolatos orosz politika Havanna általi erőteljes támogatásával.

Ami az említett menetrendet illeti, a delegációk a jövőben kéthavonta felváltva találkoznak Brüsszelben, illetve Havannában. A viszony normalizálásának célját illető egyetértés ellenére mindkét fél hosszú tárgyalásokra számít - jelentette ki az EU képviselője.

Kuba az egyetlen latin-amerikai ország, amellyel Brüsszel mostanáig nem kötött hivatalos megállapodást a kétoldalú kapcsolatokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.