A kubai kormány hajlana a fogolycserére

Éhségsztrájkoló amerikai rab Kubában

A kubai kormány aggodalmának adott hangot a Kubában felforgatás vádjával börtönbüntetését töltő amerikai Alan Gross éhségsztrájkja miatt, amelyet az elítélt a rossz bánásmód elleni tiltakozásul kezdett a múlt héten.

2014.04.10 07:30MTI

A 64 éves amerikai férfi öt éve van börtönben, és még tíz esztendő van hátra büntetéséből, amelyet egy katonai kórházban kell letöltenie.

"A kubai kormány hajlandó lenne Washingtonnal közösen megoldást keresni a fogva tartott férfi problémájára, ennek a megoldásnak azonban számításba kellene venni Kuba humanitárius aggályait a kubai ötök három tagja kapcsán" - közölte Josefina Vidal, a külügyi tárca egyik magas rangú tisztségviselője.

A "kubai ötök" néven ismertté vált csoportot 1998-ban tartóztatták le Floridában, majd három évvel később tizenhét év börtönre ítélték őket azzal a váddal, hogy Kubának kémkedtek. Havanna elismerte ugyan, hogy hírszerzőkről van szó, de azt tagadta, hogy az Egyesült Államok ellen kémkedtek volna. A szigetország hatóságai mind a mai napig állítják, hogy az ötök olyan kubai emigránsokról gyűjtöttek információkat, akik vélhetően terrorcselekményeket hajtottak volna végre a szigetország ellen. Az öt férfi közül ketten már szabadultak.

Az amerikai kormány korábban kizárta annak a lehetőségét, hogy a kubai foglyokat kicserélje Grossra, mondván, hogy a két eset nem említhető egy lapon.

Gross az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) szerződéses alkalmazottjaként műholdas távközlési eszközöket vitt Kubába és adott át ellenzékieknek, de tárgyalásán tagadta, hogy ezzel kárt akart volna okozni a kommunista kormánynak. Ötödik kubai útján, 2009-ben tartóztatták le, és 15 év börtönre ítélték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.