Már hétfőn be is jelenthetik őket

Putyin közvetlen környezetét fogják érinteni az újabb szankciók

Az Egyesült Államok arra készül, hogy az ukrán válság miatt Oroszországot sújtó szankciók következő köre - amelyet várhatóan már hétfőn bejelentenek - Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetét érintse.

2014.04.27 19:00MTI
freedigitalphotos.net/artur84

"A jövő héttől fogva - szövetségeseinkkel és partnereinkkel szoros együttműködésben - fokozzuk a nyomást Putyin közvetlen körére, az általuk vezetett vállalatokra, illetve a hadiiparra" - mondta Tony Blinken amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap a CNN televíziónak adott interjúban.

A helyettes tanácsadó nem zárta ki, hogy egyszer magát Putyin elnököt is sújthatják büntetőintézkedésekkel, de úgy vélte, nem megszokott gyakorlat, hogy személy szerint egy államfővel szemben vezessenek be szankciókat.

A The New York Times című napilap értesülése szerint valószínű, hogy a Rosznyeft állami olajvállalat és a Gazprom energetikai óriáscég vezetői kerülhetnek fel a szankciókkal sújtottak újabb listájára.

Tony Blinken a tv-interjúban arról is beszélt, hogy Washington nem fog fegyvereket küldeni Ukrajnának, mert az nem tenné képessé a kijevi kormányt arra, hogy szembeszálljon Oroszországgal. Idővel az hozhat változást, ha professzionalizálják a hadseregüket, ezért az Egyesült Államok inkább Kijev gazdasági támogatására fog összpontosítani.

Barack Obama amerikai elnök valamivel korábban azt hangoztatta malajziai sajtótájékoztatóján, hogy a világnak egységesen kell fellépnie Putyinnal szemben, és közös amerikai-európai üzenetet kell küldeni Oroszországnak, hogy vessen véget kelet- és dél-ukrajnai destabilizációs tevékenységének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.