Obama

Közös amerikai-európai üzenet rettenthetné el Putyint az amerikai elnök szerint

Obama elvetette, hogy az Egyesült Államok önállóan rójon ki szankciókat az orosz gazdasági ágazatok széles körére.

2014.04.27 11:15MTI
Forrás: youtube.com

Közös amerikai-európai üzenetet kell küldeni Oroszországnak, hogy vessen véget kelet- és dél-ukrajnai destabilizációs tevékenységének - hangoztatta Barack Obama amerikai elnök vasárnap Malajziában, miközben Washington és a Nyugat újabb szankciókra készül Moszkvával szemben. Kuala Lumpur-i sajtóértekezletén Obama elvetette, hogy az Egyesült Államok önállóan rójon ki szankciókat az orosz gazdasági ágazatok széles körére, s Washington és Európa közös büntető fellépését szorgalmazta.

"Erősebb helyzetben leszünk Putyin elrettentésére, ha azt látja, hogy a világ egységes, az Egyesült Államok és Európa egységes, és ez nem csupán amerikai-orosz konfliktus" - mondta. Mint megjegyezte, Moszkva eddig "a kisujját sem mozdította" az ukrajnai oroszbarát szeparatistákkal szemben, hogy eleget tegyen a Genfben kötött nemzetközi megállapodásnak a válság megoldásáról.

"Valójában épp arra van erős bizonyíték, hogy ösztönzi a (destabilizáló) tevékenységet Kelet- és Dél-Ukrajnában" - tette hozzá. Obama ázsiai körútjának malajziai állomásán, ahová szombaton érkezett, szóba került a Malaysia Airlines eltűnt utasszállító repülőgépének ügye is.

Az amerikai elnök, miután vendéglátójával, Najib Razak maláj kormányfővel tárgyalt, ígéretet tett arra, hogy több támogatást nyújt a további kutatáshoz.

"Jelenleg igen szoros konzultációt folytatunk nemzetközi partnereinkkel, hogy mi a legjobb módja a jövőbeli keresésnek" - mondta. Az Egyesült Államok és Malajzia mellett Kína, Japán, Új-Zéland, Dél-Korea és Nagy-Britannia vesz részt a repülés történetének eddigi legköltségesebb mentőakciójában.

A maláj miniszterelnök egyebek közt azt méltatta a sajtóértekezleten, hogy amerikai vendégével megállapodásra jutott a két ország kapcsolatainak "átfogó partnerségi" szintre emeléséről.

"Ez új szakaszt jelent viszonyunkban, nagyobb együttműködést gazdasági, biztonsági, oktatási, tudományos, műszaki téren" - mondta Razak. A két vezető eszmecseréjén szó esett a dél-kínai tengeri mutatkozó területi viták keltett feszültségekről is, ezeket illetően a két vezető egyetértett abban, hogy fontos a nemzetközi jog érvényének fenntartása - tette hozzá a kormányfő.

Az amerikai elnök Malajzia előtt Japánban és Dél-Koreában járt egyhetes útja során, hétfőn a Fülöp-szigetekre utazik tovább.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.