Vezeték

Megállapodott Szlovákia és Ukrajna a gázszállításról

Megállapodott Ukrajna és Szlovákia arról, hogy Kijev milyen feltételekkel kaphat gázt a szlovák vezetékeken keresztül - jelentették be Pozsonyban szombat este.

2014.04.26 21:30MTI

A megállapodást várhatóan hétfőn véglegesítik és írják alá - derül ki az Eustream szlovák gázszállító vállalat és Tomás Malatinsky gazdasági miniszter közleményéből.

Az egyezség szerint az Ukrajnába irányuló gázszállításhoz a vajáni (Vojany) erőmű céljaira kiépített, de jelenleg használaton kívüli vezetéket veszik majd igénybe, amely Ungvárig viszi majd a gázt.

Korábbi közlés szerint a szállítás ősszel indulhat meg évi mintegy 3 milliárd köbméter kapacitással, amelyet folyamatosan 9-10 milliárd köbméterre növelhetnek. Az orosz függőség csökkentésére törekvő Ukrajna akár gázigényének egyötödét is kielégítheti majd a szlovák vezetéken át.

Szlovákia már korábban elkészítette tervezetét Ukrajna gázzal való ellátására, de Kijev a korábbi feltételeket nem fogadta el.

Az Oroszországból Ukrajnán át Európába szállító vezetékeken keresztül Szlovákiából jogilag nem lehetséges gázt "visszafolyatni" Ukrajnába, mert ezt az érvényben lévő szlovák-orosz szerződések tiltják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.