Háborús veterén

A legidősebb EP-jelölt túl van a 90-en

Tippelje meg, melyik országból kandidál az illető.

2014.04.25 21:35MTI
Forrás: Wikipedia

A Sziriza radikális baloldali párt emblematikus alakja, a 92. évében járó Manolisz Glezosz a legidősebb görög jelölt, aki indul a május 25-i európai parlamenti választásokon.

"Kilencvenkettedik évem betöltése előtt elfogadtam a Sziriza javaslatát, hogy induljak az európai parlamenti választásokon. Az ok nyilvánvaló: a mostani szomorú időszakban nincs jogom feladni a harcot" - hangsúlyozta pénteki közleményében Manolisz Glezosz.

1941. május 31-én a 18 éves Manolisz Glezosz és barátja, Aposztolosz Szandasz letépte a német horogkeresztes zászlót az athéni Akropoliszról, s ezzel megkezdődött a görög nemzeti ellenállás, amely 1944-ben az ország felszabadulásával ért véget. A katonai diktatúra idején bebörtönözték, összesen 12 évet töltött rács mögött politikai tevékenységért.

Manolosz Glezosz ma is ellenállónak tartja magát: ezúttal az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által diktált megszorító intézkedések ellen tiltakozik. 2012-ben választották meg a Sziriza parlamenti képviselőjének. Erről a tisztségéről most le kellett mondania, hogy indulhasson az európai parlamenti választásokon.

"Jelöltségemnek egy másik fontos oka is van, ami nekem különösen drága: folytatom a harcot, hogy követeljem Németországtól a háborús adósságok megfizetését" - tette hozzá az egykori ellenálló.

Görögország 2012-ben a számvevőszék égisze alatt munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata a második világháborús károkért Berlinnek benyújtandó kárpótlási igények megállapítása. Görög sajtóértesülések szerint a munkacsoport 162 milliárd euróra (50 ezer milliárd forint) becsüli ezt az összeget, de Berlin egyértelműen elutasítja a követelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.