Akcióban a fegyveres erők

"Terrorellenes művelet" Ukrajnában, halottak

Az ukrán fegyveres erők kedden a hivatalos kijevi megfogalmazás szerint "terrorellenes műveletet" kezdtek az ország keleti részén oroszbarát szakadárok ellen.

2014.04.15 20:35MTI
freedigitalphotos.net/artur84

Több helyen összecsapások alakultak ki a felek között, és egyes híradások szerint már több halálos áldozatot is követelt a konfliktus. A délután folyamán lövöldözés tört ki a fegyveres erők és a szakadárok között a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterénél, amely során a szakadárok szerint legalább négy ember életét vesztette.

Azzal kapcsolatban ellentmondásos hírek láttak napvilágot, hogy ki kit támadott, annyi biztos, hogy a repülőtér jelenleg az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

A halálos áldozatok tényét az ukrán védelmi tárca egyik munkatársa nem hivatalosan megerősítette az UNIAN hírügynökségnek. Ukrán belügyi csapatok behatoltak Szlovjanszk városába is, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el.

A "Donyec-medencei népi önvédelmi csoport" vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte, hogy az ukrán hadsereg "nagyszabású támadást" indított Szlovjanszk ellen. Kijelentette azonban, hogy embereik "megvédik" a várost.

Az Interfaksz-Ukrajina hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy az ukrán belügyi erők 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopter támogatásával és néhány autóbusszal érkeztek a városba a "terrorellenes akció" keretein belül.

A hírügynökség arról is beszámolt, hogy az ukrán biztonsági erők a Kramatorszkba és Szlovjanszkba vezető utakon jelentős páncélozott technikát vonultattak fel. A CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy Kijev irányából jelentős haderő tart Kelet-Ukrajna irányába.

Valerij Krutov tábornok, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) második számú vezetője ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetett, hogy "likvidálni" fogják azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik nem teszik le a fegyvert.

A tábornok szerint a kelet-ukrajnai eseményekben részt vevő, nem azonosított személyek az orosz katonai hírszerzés (GRU) különleges alakulataihoz tartoznak, és nagy tapasztalatuk van a konfliktusok szításában. A Kreml ugyanakkor tagadta, hogy orosz egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában.

Dmitrij Peszkov abszurdnak nevezte ezt az állítást, és azt mondta, hogy a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy "nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba".

Az orosz parlament korábban felhatalmazta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajna területén, ha ezt "az orosz ajkúak védelme" megkívánja. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kedden azt mondta, hogy az ukrán hatóságoknak párbeszédet kell kezdeniük a lakossággal, és el kell ismerniük valamennyi etnikai csoport érdekeit.

Medvegyev szerint Ukrajna a polgárháború szélén áll, de reményét fejezte ki, hogy "az ukrán hatóságok kellően józanok ahhoz, hogy elejét vegyék a konfliktus további kiszélesedésének".

Eközben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár azt nyilatkozta: teljesen egyértelmű, hogy Moszkva áll a kelet-ukrajnai események mögött. Rasmussen arra szólította fel Oroszországot, hogy "csillapítsa az (ukrán) válságot, hívja vissza katonáit az ukrán határról, és tegye egyértelművé, hogy nem támogatja a (kelet-ukrajnai) oroszbarát szakadárok erőszakos cselekményeit."

Rasumussen azt is közölte, hogy a NATO három lépésből álló válaszra készül: a szövetség védelmi terveinek megerősítését, a közös hadgyakorlatok fokozását, valamint "csapatok megfelelő (mértékű) állomásoztatását" tervezi a keleti végeken. Bár konkrét katonai válaszról egyelőre nincs szó, "senkinek se legyen kétsége afelől, hogy minden szövetségesünket hatékonyan megvédjük" - szögezte le.

William Hague brit külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy Nagy-Britannia pénzügyi áldozatvállalásra is kész annak megakadályozása érdekében, hogy Oroszország teljesen destabilizálja az ukrajnai helyzetet. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió külügyminiszterei ismét elítélték az Ukrajnával szembeni orosz agressziót, kiálltak Ukrajna területi egysége, függetlensége és szuverenitása mellett és ugyanerre szólították fel Moszkvát.

Martonyi János magyar külügyminiszter úgy fogalmazott egy brüsszeli panelbeszélgetésen, hogy az ukrán válság eseményei és az orosz fellépés, a "külső sokk" meglepetést okozott, és romba döntött egy 15-25 éves álmot, amely arról szólt, hogy a területi kérdéseknek már nincs jelentőségük, csak a verseny számít.

Az unió védelmi miniszterei pedig azt hangsúlyozták, hogy a krími és a jelenlegi kelet-ukrajnai eseményeknek egész Európa biztonságára nézve messzemenő következményei lesznek.

A moszkvai külügyminisztérium erre azt válaszolta: az EU jobban tenné, ha az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedésekkel való riogatás helyett a válság együttes megoldásának keresésére összpontosítana.

A közlemény szerint az EU külügyminiszterei "a valóságtól elrugaszkodott állásfoglalást" tettek közzé, és ezzel azt bizonyították, hogy egyáltalán nem értik meg az Ukrajnában zajló folyamatokat.

"Sőt, ami annál is rosszabb, azt, hogy egyáltalán nem akarja megérteni és elismerni az okokat, amelyek a délkelet-ukrajnai országrész lakosságát vezérlik" - írták a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.