Rendezni kell a helyzetet

Ukrán válság - London "pénzügyi áldozatvállalásra" is kész

Nagy-Britannia pénzügyi áldozatvállalásra is kész annak megakadályozása érdekében, hogy Oroszország teljesen destabilizálja az ukrajnai helyzetet.

2014.04.15 19:43MTI
freedigitalphotos.net/adamr

William Hague brit külügyminiszter a BBC rádiónak nyilatkozva igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány hajlandó lenne-e olyan ellenlépésekre is Oroszországgal szemben, amelyeket a londoni City pénzügyi központja is megszenvedne az orosz cégekkel lebonyolított tranzakciók esetleges kiesése miatt.

Arra a kérdésre, hogy milyen orosz akciók adhatnának okot ilyen jellegű szankciókra, Hague így válaszolt: Oroszország "több különböző módon is dolgozik Ukrajna destabilizálásán", így nem lehet egyetlen olyan okot kijelölni, amely gazdasági szankciókat indokolna.

Hozzátette: ha az ilyen ellenlépések indokolttá válnak, "azt tudni fogjuk". A brit külügyminiszter szerint ha gazdasági szankciókról születik döntés, annak mindenképpen súlyos következményei lesznek az orosz gazdaságra, bár a nyugati hatalmak számára rövid távon nehéznek bizonyulhat az ukrajnai fejlemények befolyásolása.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi közösség miért nem érvényesít személyes szankciókat Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, Hague azt mondta, hogy "nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat". Hozzátette: bizonyos abban, hogy az ukrajnai válságra létezik diplomáciai megoldás, ha ilyen megoldásra Oroszország is hajlandó.

Úgy tűnik azonban, hogy Oroszország jelenlegi stratégiája Ukrajna destabilizálása és annak megakadályozása, hogy Ukrajna független, gazdaságilag sikeres országgá váljék - tette hozzá a brit külügyminiszter. Hague hasonló tartalmú beszédet mond kedd este a londoni City polgármesterének hagyományos éves bankettjén is.

A brit külügyminisztérium által előzetesen ismertetett részletek szerint a miniszter leszögezi, hogy Oroszország az elmúlt napokban szándékosan sodorta Ukrajnát a szakadék szélére. Hague szerint Oroszország viselkedése feltárja azt a veszélyt is, amelyet a más országokban kialakuló orosz gazdasági, politikai és médiahatalmi koncentráció jelent, mert ez felforgathatja a demokratikus intézményrendszert.

A brit külügyminiszter szerint "e beszűrődő oligarchizálódás" elsősorban a délkelet-európai országokat veszélyezteti, és Nagy-Britannia kész segíteni az e veszélynek kitett országoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.