Örökre a történelemkönyvekbe kerül?

Bezárták a hírhedt Abu Graib-i börtönt

Az iraki hatóságok biztonsági okokból bezárták a Bagdadtól nyugatra található, hírhedtté vált Abu Graib-i börtönt.

2014.04.15 15:05MTI
Forrás: Wikipedia

Haszan as-Samri iraki igazságügy-miniszter tájékoztatása szerint elővigyázatossági okokból döntöttek a létesítmény bezárása mellett, mivel Abu Graib egy "nyugtalan térségben" található. A büntetőintézetben fogva tartott mintegy 2400 rabot más, biztonságosabb térségekben fekvő börtönökbe szállították át.

A szóban forgó büntetőintézet a főleg szunniták lakta el-Anbár tartomány szélén helyezkedik el, amelyben az utóbbi hónapokban összecsapások zajlottak le a törzsi fegyveresekkel kiegészült kormányerők és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető, Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szervezet harcosai között.

Tavaly júliusban ötszáz rabot szöktettek meg Abu Graib börtönéből, köztük az al-Kaida több műveleti vezetőjét. A támadásban tucatnyi fogva tartott és börtönőr vesztette életét.

A börtön neve 2004-ben bejárta az egész világot, amikor fényképek kerültek nyilvánosságra arról, hogyan kínozzák és alázzák meg falai között a foglyokat amerikai őreik. A börtönt két évvel később bezárták. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, és alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.