Vajon kinek van igaza?

Mérges gáz bevetésével vádolja egymást a szíriai kormány és az ellenzék

A szíriai kormány és a felkelők képviselői szombaton egymást vádolták azzal, hogy erőik az előző napon mérges gázt vetettek be egy támadás során a közép-szíriai Hama tartományban fekvő Kafr-Zita településen.

2014.04.12 17:35MTI
freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) a hírügynökségek szerint arról adott tájékoztatást, hogy a kormánycsapatok klórgázt vetettek be pénteken a településen végrehajtott egyik támadásuk során, emberek tucatjait sebesítve meg.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet Kafr-Zita-i orvosi forrásokra hivatkozva tudni vélte, hogy a helyi kórházba feltűnően sok személyt szállítottak be fulladásos és mérgezéses tünetekkel.

A szíriai állami televízió ugyanakkor azt jelentette, hogy az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front alkalmazott mérges gázt egy fegyveres akció során, két személy halálát okozva, s több mint száz ember szenvedett sérüléseket. (Ez a szervezet a többi ellenzéki csoporttal is szemben áll).

A szíriai vegyi fegyvereket egy tavaly őszi amerikai-orosz megállapodás értelmében meg kell semmisíteni. Az egyezség azután született, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozással fenyegette meg a Moszkva pártfogoltjának számító Bassár el-Aszad szíriai elnököt, miután a damaszkuszi rezsim Washington állítása szerint több mint 1400 embert ölt meg tavaly nyáron egy ideggáztámadásban a szír főváros közelében.

Az eredeti tervek szerint Damaszkusznak már át kellett volna adnia a birtokában lévő összes, vegyi fegyver gyártására használható mérgező anyagot, de az 1300 tonnásra becsült készletnek eddig csak egy része hagyta el a közel-keleti országot.

Szakértők szerint a vegyi fegyverek megsemmisítésére szabott június 30-i határidő betartását a háború, a rossz idő, a bürokrácia és műszaki okok is megakadályozhatják.

Több hír is napvilágot látott azzal kapcsolatosan, hogy vélhetően a damaszkuszi rezsim ellen harcoló an-Nuszra Front is rendelkezik már vegyi fegyverrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.