Nyomásgyakorlás Szíriára?

ENSZ-főbiztos: az emberi jogok megsértéséért Damaszkusz felelős

Basar Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet azt válaszolta a főbiztos által megfogalmazott vádakra, hogy a jelentés a Szíria elleni összehangolt nyomásgyakorló kampány része.

2014.04.09 05:40MTI

Javarészt a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim felelős a közel-keleti országban több mint három éve tomboló polgárháború során elkövetett emberi jogsértésekért - közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden. Navi Pillay megismételte korábbi állítását, amely szerint mindkét fél jogsértéseit szükséges lenne dokumentálni, majd az ügyeket a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kellene vinni.

Az ENSZ-főbiztos mindazonáltal rámutatott, hogy a szemben álló felek által elkövetett rémtetteket nem lehet egy lapon emlegetni, mivel a kormány az ellenzéki erőknél jóval nagyobb számban követ el ilyen bűncselekményeket. Pillay azután tartott sajtótájékoztatót New Yorkban, hogy tájékoztatta a helyzetről az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Basar Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet azt válaszolta a főbiztos által megfogalmazott vádakra, hogy a jelentés a Szíria elleni összehangolt nyomásgyakorló kampány része. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 150 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.