Elmérgesedő hangulat

Újra vegyifegyvert vetettek be a szírek?

Szíriai ellenzéki csoportok azzal vádolták meg a damaszkuszi rezsimet, hogy újra mérges gázt vetett be a háborúban.

2014.04.04 22:05MTI

A Dzsobar Revo nevű szervezet állítását bizonyítandó csütörtökön a YouTube videomegosztó portálon közzétett egy felvételt, amelyen orvosok egy állítólag megmérgezett, oxigénmaszkot viselő férfit ápolnak. A szervezet szerint a vegyifegyver-támadás a szíriai főváros Dzsobar nevű peremkerületében történt. Egy másik ellenzéki csoport közölte, jól vannak azok, akiket gáztámadás ért.

Basar Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet a múlt héten a világszervezetnek írt levelében arról tájékoztatott, hogy a kormány lehallgatta a "terroristák" beszélgetéseit, amelyekből kiderült, hogy egy Abu Nadir nevű férfi titokban gázálarcokat osztogat a lázadók kezén lévő Dzsobar környékén. Dzsaafari arra figyelmeztetett: fegyveres terrorista csoportok arra készülnek, hogy mérges gázt vessenek be a szóban forgó városrészben és más helyeken is, majd a szíriai kormányt gyanúsítsák meg vegyi fegyverek újbóli használatával.

Eközben a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) és az ENSZ közös missziója arról számolt be, hogy a nyugat-szíriai Latakia kikötőjén keresztül pénteken elhagyta Szíriát a tizenkettedik vegyifegyver-szállítmány.

Ez volt az első szállítmány március huszadika óta, amikor az OPCW közölte, hogy elérte az 53,6 százalékot az elszállított vagy már meg is semmisített szíriai vegyi fegyverek aránya.

Damaszkusz tavaly szeptemberben egyezett bele abba, hogy az OPCW égisze alatt megsemmisíti vegyifegyver-arzenálját. A nemzetközi közösség június 30-ig 1300 tonna szíriai vegyi fegyvert szándékozik elszállítani és megsemmisíteni, a folyamat azonban nem zökkenőmentes.

A tavaly decemberben közzétett ENSZ-vizsgálat megállapította, hogy augusztusban valószínűleg vegyi fegyvert - feltehetően szarin ideggázt - vetettek be Dzsobarban és más helyeken, köztük a lázadók kezén lévő damaszkuszi külvárosban, Gútában is, ahol több száz ember halt meg a támadásban. A jelentés nem tért ki arra, hogy kik használtak vegyi fegyvert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.