Terror és polgárháború

Dzsihadisták ölik egymást egy határ menti szíriai városért

Magas rangú tisztségviselők megerősítették azokat a korábbi híreket, amelyek szerint májusban megkezdődnek az elnökválasztás előkészületei.

2014.04.11 03:32MTI

Megrohanták csütörtökön Szíriában az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) radikális milícia fegyveresei az iraki határ menti al-Búkamál városát, amely eddig az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges iszlamista an-Nuszra Front kezén volt. A határtól mindössze néhány kilométerre fekvő al-Búkamálban hajnal óta folynak a harcok. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport értesülései szerint az ILIÁ már több negyedet is elfoglalt.

Az iszlamista félkatonai szervezet hadműveletének célja, hogy a közeli határállomást megkaparintva egyesülhessen a szomszédos Irakban tevékenykedő szárnyával. A szíriai ellenzék fő erejének számító, és az an-Nuszra Fronttal szövetségben álló Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) uralma az iraki határátkelő felett mindeddig töretlen - közölte a szervezet egyik parancsnoka, a csak mozgalmi nevén ismert Abu Haszan az AFP francia hírügynökséggel. Az OSDH szerint a városkáért folyó harcokban eddig 51 fegyveres halt meg. Független források ezt az adatot nem erősítették meg.

Aktivisták közlése szerint csütörtökön négy tizenévest öltek meg a felkelők kezén lévő Rasztanban, Homsz városától északra. Homsz egyik, a kormányerők által ellenőrzött negyedében szerdán két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel, aminek következtében 25-en meghaltak, és több mint 100-an megsérültek.

Ellenzéki csoportok szerint a rasztani tizenéves fiatalok életét tüzérségi zárótűz oltotta ki. Az ILIÁ tavaly ősz óta áll hadilábon korábbi szövetségeseivel, az an-Nuszra Fronttal és a Szíriában tevékeny többi fundamentalista csoporttal, amelyekkel addig közös erővel küzdött Bassár el-Aszad elnök kormánycsapatai ellen. A szakadást az iszlamista vezetők közti hatalmi harcok mellett az váltotta ki, hogy az ILIÁ a hatalma alá vont területeken élőkkel brutálisan bánik, és emiatt a lakosság körében egyre többen fordítottak hátat az ellenzéknek.

Az OSDH korábban arról is hírt adott, hogy az ILIÁ kivégezte egyik tizenhat éves tagját, akit a dzsihadisták azzal vádoltak, hogy fegyvereket lopott, és információkat továbbított az Aszad-kormánynak. Ezen felül a londoni székhelyű emberi jogi szervezet azt is közölte, hogy egyik aktivistájukat, Hamad az-Záfert halálra kínozták a szíriai titkosszolgálat egyik börtönében. A jogászt tavaly hurcolták el a biztonsági erők fegyveresei.

Mindeközben az ország nyugati része fölött egyre szilárdabb Bassár el-Aszad hatalma. Aszad a minap bejelentette, hogy a katonai hadműveletek még idén befejeződnek. Ezenfelül, magas rangú tisztségviselők megerősítették azokat a korábbi híreket, amelyek szerint májusban megkezdődnek az elnökválasztás előkészületei. Aszad csütörtökön a damaszkuszi elnöki palotában köszöntötte a mintegy 700 ezer hívőt számláló szír ortodox keresztény egyház új fejét, II. Ignatius Afrám Karimot, hangsúlyozva a pátriárka nélkülözhetetlen szerepét a szeretet és a testvériség kultúrájának terjesztésében a Szíriát, illetve az egész régiót fenyegető dzsihadista veszéllyel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.