Új Polgárok

Börtönbe megy az emberibb Kínáért tüntető jogvédő

"Ez az abszurd ítélet nem fogja megakasztani az emberi történelem fejlődésének hullámát (...) az autokratikus szmog szerte fog oszlani, és a szabadság, igazságosság és szeretet napsugarai fogják beragyogni Kínát".

2014.04.11 22:05MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/sakhorn38

A kínai legfelsőbb népi bíróság elutasította pénteken Hszü Cse-jung polgárjogi aktivista fellebbezését, és helyben hagyta az egyebek mellett utcai megmozdulásokat szervező férfira a "közrend megzavarása" miatt korábban kiszabott négyéves börtönbüntetést.

A negyvenéves Hszü ügye az elmúlt hónapokban világszerte nagy figyelmet kapott. A férfi az Új Polgárok nevű mozgalom egyik alapítója, amely havi találkozók keretében az alkotmányosság és egyéb kérdések megvitatására hívott szimpatizánsokat az ország több pontján. A mozgalom tagjai egyebek mellett a felső vezetők vagyonnyilatkozatainak közzétételét, illetve az egypártrendszer felszámolását követelték. Az elmúlt egy évben a kínai hatóságok több mint egy tucat, a csoporthoz köthető személyt vettek őrizetbe.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washington "mély csalódottságának" adott hangot a pénteki döntéssel kapcsolatban, és azt "a hivatali korrupció leleplezésére irányuló kampányáért és nézeteinek békés kifejezéséért (Hszüre) kirótt megtorlásnak" nevezte.

Jen Psaki szóvivő emellett ezt mondta, hogy Hszü elítélése része egy tágabb kampánynak, amely a kínai állami szervek lépéseit ellenző ügyvédek, aktivisták, újságírók és vallási vezetők ellen folyik.

A kínai külügy erre válaszul azt közölte, hogy "Kínában joguralom van. Mindenki egyenlő a törvény színe előtt. Az ítéletet a kínai igazságszolgáltatás a törvények szerint hozta meg".

A pénteki döntést az Amnesty International és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetek is bírálták, és Hszü azonnali szabadon engedését követelték.

Hszü korábban a pekingi távközlési egyetemen tanított, ismert emberjogi ügyvéd, a 2003-ban létrejött "Nyitott Alkotmány Kezdeményezés" alapítója, amely a törvényhozáshoz fordult a helyi regisztrációval nem rendelkezők hazatoloncolási rendszerének eltörlését javasolva. Később, 2008-ban a melaminbotrányként elhíresült tejhamisítási ügy áldozatainak ajánlott jogvédelmet.

Az aktivista mozgalmát állítólag direkt úgy szervezte meg, hogy az a törvényes kereteken belül maradjon, és ne vívja ki a független szervezetekkel szemben ellenséges Kínai Kommunista Párt haragját. A mostani ügyben elsősorban azért vádolták meg, mert korábban több kisebb tüntetést szervezett a kínai oktatási minisztérium előtt, azt követelve, hogy mindenkinek egyenlő hozzáférést biztosítsanak az oktatáshoz az országban.

Hszü Cse-jung a bíróság előtt pénteken azt mondta, hogy "ez az abszurd ítélet nem fogja megakasztani az emberi történelem fejlődésének hullámát (...) az autokratikus szmog szerte fog oszlani, és a szabadság, igazságosság és szeretet napsugarai fogják beragyogni Kínát".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.