610 forintos kínai órabér

Kínában már nem is olyan olcsó a munkaerő

Három kínai nagyvárosban emelkedtek a minimálbérek április elsején, országszerte átlagosan 10 százalék feletti bővülésre lehet számítani.

2014.04.01 18:25MTI

A sina.com hírportál beszámolója szerint kedden Pekingben, Sanghajban és az északkelet-kínai Tiencsinben emelkedtek a legalacsonyabb fizethető bérek.

Az emelés mértéke az országos összehasonlításban is vezető Sanghajban a legnagyobb. Itt a havi minimálbér összege 12,3 százalékkal 1820 jüanra (66 ezer forint), a minimum órabérek pedig 17 jüanra (610 forint) növekedtek a korábbi 14 jüanról (500 forint). A főváros 11,4 százalékkal 1560 jüanra (56 ezer forint) emeli a minimum fizetéseket, a legalacsonyabb órabér itt is 17 jüan (610 forint) az emelés után.

Tiencsinben szintén 10 százalék feletti az emelés mértéke, így 1500 jüanról (54 ezer forint) 1680 jüanra (60 ezer forint) nőtt kedden.

Ezt megelőzően az idén már Sanhszi és Santung tartományban, valamint Csungking és Sencsen városban emelték a minimálbéreket. Hasonló lépés várható további több tucat térségben is.

Az emelésre a helyi kormányokat jogszabály kötelezi: a régióknak kétévente legalább egyszer emelniük kell a minimálbéreket, számos térség ezt az elmúlt időszakban minden évben megtette. Ugyancsak központi irányelv, hogy az érintett fizetések 2015-ig évente átlagosan 13 százalékkal, és legalább az átlagbérek 40 százalékára nőjenek. Ezt az irányt tavaly sikerült tartani: 27 régió emelte a minimumfizetéseket, átlagosan 17 százalékos mértékben.

A minimálbér növelésével a kínai kormány célja a jövedelmi különbségek csökkentése, emellett a belső fogyasztás fellendítésével a kínai gazdasági szerkezetátalakítást is segíteni akarják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.