Az Air France cáfol

Orosz lap szerint majdnem összeütközött egy francia Airbus és egy orosz bombázó

Kis híján összeütközött március 14-én Moszkva felett az Air France menetrend szerinti járata egy orosz nehézbombázóval.

2014.04.11 18:11MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

Erről írt pénteken az Izvesztyija című orosz napilap, a francia légitársaság azonban cáfolta ezt az értesülést.

Röviddel azután, hogy felszállt a moszkvai Seremetyevo repülőtérről, az Air France-KLM légitársaság Párizsba tartó A319 típusú Airbus gépe mintegy 100 méterre haladt el a Tu-95 bombázó mellett – írta a lap a Roszaviacija orosz szövetségi légiközlekedési hivatalra hivatkozva. Az orosz katonai gép olyan közel haladt el az Airbus mellett, hogy legénység tagjai hallották a bombázó légcsavarjainak zaját – írta a lap.

Az újság által idézett egyik repülőtéri illetékes szerint az incidenst az okozhatta, hogy a francia gép a tervezettnél később szállt fel. A levegőben két repülőgép között a biztonságos távolság legalább 1000 láb (305 méter) – jegyezte meg az orosz napilap.

Az Air France ugyanakkor az AFP francia hírügynökségnek cáfolta, hogy fennállt volna az összeütközés veszélye. A legénység – miután látás alapján úgy becsülte meg, hogy az Airbus és a Tupolev-95 között nincs meg az előírt távolság - a hatályos nemzetközi rendelkezések szerint járt el – tette hozzá a légitársaság.

Az Air France közölte: jegyzéket küldött az esetről a francia légiközlekedési hatóságnak (BEA), amely tájékoztatta az orosz partnerszervet. A légitársaság szerint azonban a radartérképekből nyert elsődleges adatok alapján megvolt a két gép között az 1000 láb távolság, s nem állt fent az összeütközés veszélye. A moszkvai területi légiirányítás vezetése szintén azt közölte, hogy nem volt veszélyhelyzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.