Duzzasztógátat szálltak meg

Árvízzel harcolnak az iraki szélsőségesek

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szervezet vizet "vetett be" az iraki hadsereg ellen.

2014.04.11 17:41MTI
freedigitalphotos.net/Maggie Smith

Az ILLÁ megszállta az Eufrátesz egyik duzzasztógátját, elzárta a zsilipeket, hogy a feltorlódó víz elöntse a térséget, az áradás pedig megakadályozza, vagy legalábbis lelassítsa az iraki hadsereg előrenyomulását.

Az ország nyugati részén lévő Anbár tartományban tavaly december óta folynak összecsapások a törzsi fegyveresekkel kiegészült kormányerők és az ILIÁ harcosai között. A felkelők a harcok során átvették az ellenőrzést a tartomány székhelye, Ramádi és az attól keletre fekvő Fallúdzsa felett.

Az elfoglalt duzzasztógát mintegy öt kilométerre délre található a folyamatosan ostromlott Fallúdzsa városától. A szélsőséges dzsihadisták a múlt héten szélesítették ki arzenáljukat a vízzel: fokozatosan elzártak a duzzasztógát tíz zsilipjéből nyolcat. Emiatt az Eufrátesz kilépett medréből, és víz alá került a környék.

A folyó alsóbb szakaszain ugyanakkor akadozik a vízellátás, és a vízszint csökkenése áramkimaradásokhoz vezetett a Bagdadtól délre fekvő városokban. Bár azokban nem vízerőművekkel termelnek áramot, hanem hőerőművekkel, ám azok működtetéséhez sok víz is kell a gőz biztosításához, így az erőművek működése nagyban függ az Eufrátesz vízszintjének magasságától.

A helyzet mindazonáltal hamarosan javulhat kissé, mert csütörtökön az ILIÁ kénytelenek volt kinyitni néhány zsilipet, mivel az áradás már az általuk uralt Fallúdzsát is fenyegette. Núri al-Máliki iraki miniszterelnök e heti televíziós beszédében kijelentette: az iszlamisták visszaéltek azzal, hogy a kormányzat és a hadsereg tartózkodott Fallúdzsa kiterjedt és kíméletlen ostromától.

A kormányfő bosszút esküdött a vízkészletekkel visszaélő fegyveresek ellen, a hadsereg pedig támadást hirdetett meg a duzzasztógát visszavételére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.