Április végén választanak

Durva erőszakhullám közepette vette kezdetét az iraki választási kampány

Az utóbbi évek legsúlyosabb erőszakhulláma közepette vette kezdetét Irakban kedden az április végi parlamenti választásokat megelőző kampányidőszak.

2014.04.01 23:30MTI
MTI, archív

Az iraki törvényhozás 328 helyéért 9040 jelölt méri össze erejét, első alkalommal a 2011-es amerikai csapatkivonás óta. Egyelőre úgy tűnik, egyik párt sem tudja megszerezni a voksok többségét, ami elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokat vetít előre, ahogy arra korábban már többször is volt példa.

Az ázsiai országban törvénysértő módon már napokkal a kampányidőszak keddi hivatalos kezdete előtt megjelentek az első választási plakátok, jóllehet az előző héten még a voksolás megtartása is kérdéses volt a legfelsőbb választási bizottság tagjainak lemondása miatt.

A testület a választások folyamatába való külső beavatkozást kifogásolta. A bizottság később végül visszavonta lemondását, az április 30-ai időpont így biztosnak tűnik. A harmadik mandátumára pályázó síita Núri al-Máliki iraki kormányfő nemrég óva intett a választások elhalasztásától: "Ezzel egy olyan alagútba lépnénk, amelyből nincs kiút (...), problémák merülnének fel, egyik a másik után".

Bár hivatalos források nem említik, kicsi a valószínűsége annak, hogy a szavazás rendben lezajlik majd a hatalmas Anbár tartományban, amely január óta sorozatos erőszakcselekmények helyszíne és ahol továbbra is a lázadók irányítása alatt van a fővárostól, Bagdadtól 60 kilométerrel nyugatra lévő Fallúdzsa és a tőle 40 kilométerre fekvő Ramádi egy része is.

A korábbi voksolásokhoz hasonlóan ezúttal is hosszú a választók panaszlistája: áramkimaradások, ivóvízhiány, korrupció, munkanélküliség, nem is beszélve a szinte mindennapos erőszakról, ami idén már több mint 2200 ember halálát okozta. Irakban a választások a politikai kérdések helyett sokkal inkább annak kinyilvánításáról szólnak, ki milyen vallás követője vagy milyen törzshöz tartozik.

Szinte biztos befutónak számít Núri al-Máliki síita szövetsége. Ennek fő kihívói között az Iránhoz közeli Iraki Blokkot és a politikai életből nemrég visszavonult síita radikális hitszónokhoz, Muktada asz-Szadrhoz köthető tömböt, az al-Ahrárt tartják számon.

Ezzel párhuzamosan több koalíció verseng egyes északi és nyugati országrészekben az ott többséget alkotó szunniták szavazataiért, miközben az észak-iraki Kurdisztán autonóm régióban egy új tömörülés előretörése veszélyezteti a síiták és szunniták vetélkedésén alapuló kétpólusú hatalmi berendezkedést.

"Bagdad legforgalmasabb negyedeiben nekiláttunk hirdetményeink kiragasztásához és elkezdtük megszólítani a választókat" - magyarázta Munaf al-Haidari, aki egy síita párt választási hadjáratában segédkezik. A választók többsége azonban nem vár nagy változást a választásoktól.

"Vannak ugyan új arcok, de az egyes táborok ugyanazok" - vélekedett a 26 éves Mazin Rumajád, aki egy bagdadi élelmiszerbolt alkalmazottja. Az Irakot a 2003-as amerikai invázió óta sújtó erőszak tavaly a 2008-ashoz hasonló méreteket öltött: az ENSZ adatai szerint 2013-ban 8868 embert öltek meg.

A biztonsági helyzet erőteljes romlásának hátterében a szomszédos Szíriában dúló polgárháború és a szunnita kisebbség elégedetlensége áll. Elemzők és diplomaták attól tartanak, hogy a felkelők a voksolás közeledtével tovább fokozzák majd erőszakos fellépésüket a választási folyamat kisiklatása érdekében.

Kedden Szaddám Huszein néhai iraki diktátor szülővárosát, a Bagdadtól 130 kilométerrel északra fekvő Tikrítet rázta meg egy támadássorozat, amelyben hét katona vesztette életét.

Az iraki ENSZ-misszió, az UNAMI kedden közzétett jelentése szerint a márciusban elkövetett erőszakcselekmények következtében 592 iraki állampolgár - köztük 484 civil - halt meg, további 1234 pedig megsebesült. Az UNAMI statisztikájában nem szerepel az al-Kaida nemzetközi szervezethez köthető harcosok támadásaitól különösen szenvedő Anbár tartomány.

Nikolaj Mladenov, a világszervezet iraki megbízottja felszólította az iraki vezetőket és politikusokat, hogy közös erővel lépjenek fel az országot sújtó erőszak ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.