Az iraki határnál

Ismét a helyi al-Kaida ellenőriz egy szír várost

közben a szíriai hadsereg ágyúzni kezdte péntek délelőtt a tartományi fővárosnak, Deir-ez-Zórnak azokat a kerületeit, amelyek az an-Núszra Front kezén vannak.

2014.04.11 12:24MTI

Visszaszerezte a teljes ellenőrzést pénteken az al-Kaidához köthető an-Núszra Front a kelet-szíriai al-Búkamál felett, amelyet előző nap megrohantak és részben elfoglaltak a nemzetközi terrorszervezettel szintén kapcsolatban álló rivális csoport, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) radikális milícia fegyveresei.

Az összecsapásokban közel hetvenen vesztették életüket - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet.

Az ILIÁ fegyveresei az al-Búkamál-sivatagban található altitui olajmező irányába vonultak vissza, s továbbra is vannak állásaik a közeli al-Kúria és Tiana településeken. Az iszlamista félkatonai szervezet kudarccal végződött hadműveletének célja az volt, hogy a közeli határállomást megkaparintva egyesülhessen a szomszédos iraki tartományban, el-Anbárban tevékenykedő szárnyával.

A Szíria keleti részén, az iraki határtól néhány kilométerre lévő, 67 ezer lelkes település ellenőrzéséért vívott harcok halálos áldozatainak többsége az an-Núszra Front és a vele szövetséges iszlamista frakciók tagjai közül kerültek ki. A londoni emigráns szervezet tudomása szerint a halottak közül hetet kivégzett az ILIÁ.

Eközben a szíriai hadsereg ágyúzni kezdte péntek délelőtt a tartományi fővárosnak, Deir-ez-Zórnak azokat a kerületeit, amelyek az an-Núszra Front kezén vannak. Ajman az-Zavahri, az al-Kaida vezetője korábban az an-Núszra Frontot jelölte ki a nemzetközi terrorszervezet szíriai képviselőjének, és arra utasította az ILIÁ-t, hogy szüntesse be működését a közel-keleti országban, és tevékenységét korlátozza Irakra. Az ILIÁ a parancsot szemlátomást figyelmen kívül hagyja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.