Horvát, szlovén és szerb aspiránsok

Nyugat-balkáni lesz a következő ENSZ-főtitkár?

A nyugat-balkáni országokban már megindult a lobbizás az ENSZ-főtitkári posztért annak ellenére, hogy Ban Ki Mun mandátuma csak két év múlva jár le.

2014.04.10 17:25MTI
Forrás: Wikipedia

A szerb sajtóban két politikus neve merült fel az Egyesült Nemzetek Szervezetének vezetői pozíciójával kapcsolatban. Az egyik Boris Tadic volt elnöké, aki csütörtökön tagadta, hogy ilyen ambíciói lennének. A másik pedig Vuk Jeremicé, aki az ENSZ Közgyűlésének elnöki posztját töltötte be 2012 és 2013 között.

Nem csak szerb politikus pályáznak azonban a világszervezet élére. A ljubljanai újságok a közelmúltban arról cikkeztek, hogy Danilo Türk volt szlovén elnök is szívesen beülne az ENSZ főtitkári székébe. Jeremichez hasonlóan Türknek sem lenne idegen a New York-i munkahely, 1984 és 2005 között ugyanis több ENSZ-testület tagja is volt, 2000-től 2005-ig pedig a hat főtitkárhelyettes egyike.

A Jutarnji List című horvát napilap szombaton arról számolt be, hogy Vesna Pusic külügyminiszter is pályázik Ban Ki Mun helyére, és amennyiben az ENSZ Közgyűlése is támogatja ezt a javaslatot, ő lehet az első női főtitkár.

Az ENSZ-nek jelenleg 193 tagja van. Az utóbbi 40 évben az országok között hallgatólagos megegyezés alakult ki abban, hogy mindig más régióból kerüljön ki az új főtitkár, eddig Észak-Európa, Nyugat-Európa, Latin-Amerika, Afrika és Kelet-Ázsia egy-egy diplomatája töltötte be ezt a pozíciót, most pedig várhatóan Kelet-Európára kerül sor.

A főtitkárválasztás alkalmával az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül bármelyik élhet vétójoggal, a politikai ellentétek miatt ezért egyes országok hátrányosabb helyzetből indulnak. A Jutarnji List szerint például Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia jelöltjei nem valószínű, hogy megkapják Oroszország támogatását, míg az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia megvétózhatja Fehéroroszország, Üzbegisztán, Kazahsztán vagy Magyarország jelölését. Ez egyben azt is jelenti, hogy Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Szerbia főtitkárjelöltje nagyobb eséllyel indul.

Ban Ki Mun 2007 januárjában vette át a főtitkári posztot Kofi Annantól, második mandátuma 2016. december 31-én jár le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.