Harcok

Ban Ki Mun ötezerrel akarja növelni a Dél-Szudánban lévő ENSZ-erők létszámát

Az ENSZ főtitkára ötezerrel növelni akarja a Dél-Szudánban lévő ENSZ-erők létszámát - közölték hétfőn diplomáciai források New Yorkban.

2013.12.24 02:36MTI

Ban Ki Mun előzőleg kijelentette: garantálni akarja, hogy az ENSZ-misszió (UNMISS) képes legyen ellátni a feladatát, a civil lakosság védelmét, de a számokról nem beszélt. A világszervezetnek jelenleg 6800 katonája és 700 rendőre van az országban, ahol egy puccskísérlet nyomán összecsapások törtek ki a múlt héten, és már mintegy ezren életüket vesztették. Ban Ki Mun kéréséről valószínűleg kedden hoz határozatot a Biztonsági Tanács.

Eddig 45 ezren menekültek az ENSZ táboraiba az etnikai hátterű gyilkosságok elől. Ban Ki Mun figyelmeztetett, hogy az öldöklésért felelősek nem kerülhetik el a büntetést. A főtitkár közölte, hogy telefonon beszélt Salva Kiir dél-szudáni elnökkel, és az ellenzék vezetőivel együtt azt kérte tőle, hogy üljenek le tárgyalni a válság megoldásáról. A szomszédos országoktól - Szudánt is beleértve - azt várja, hogy "legyenek konstruktívak", nehogy további következményeik legyenek a térségben a dél-szudáni fejleményeknek - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.