Hétvégéig döntés születhet

Célegyenesben a szerb kormányalakítás

Aleksandar Vucic leendő szerb miniszterelnök a hét végéig dönt arról, kikkel lép koalícióra az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS), illetve a napokban az is körvonalazódik, hogy kik lesznek az új, 19 fős szerb kabinet miniszterei.

2014.04.10 11:48MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Lapértesülések szerint akár kínai tagja is lehet a szerb kormánynak, a Vecernje Novosti című belgrádi napilap úgy értesült, Vucic egy kínai szakembert kért fel arra, hogy a Peking által finanszírozott beruházásokat ellenőrizze. A távol-keleti nagyhatalom a közeljövőben a közlekedésbe, az energetikába és a mezőgazdaságba fektetne be Szerbiában.

A leendő kormányfő többször is hangsúlyozta, hogy a kis létszámú kormányban a miniszteri posztok egy részét nem politikusok, hanem szakemberek töltik majd be.

Hétfőn kezdődtek meg az új szerb kormányról szóló koalíciós tárgyalások, amikor a március 16-i előre hozott parlamenti választáson abszolút többséget szerző SNS elnöke Pásztor Istvánnal, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetőjével tárgyalt.

Emellett a héten a másik két lehetséges partnerrel - az eddigi miniszterelnök, Ivica Dacic által vezetett Szerbiai Szocialista Párttal (SPS) és a Boris Tadic volt államfő vezette Új Demokrata Párttal (NDS) - is megbeszéléseket folytatott. Konkrét koalíciós felkérést azonban eddig csak a VMSZ kapott. Pásztor István ugyanakkor kijelentette: megmaradnak a korábbi céljaik mellett, kizárólag államtitkári helyeket szeretnének az új kormányban.

A Vucic-kabinetben biztos helye csak Lazar Krstic eddigi pénzügyminiszternek van, az átfogó gazdasági reformokat ugyanis vele együtt alakította ki Vucic. Az ígéretek szerint az új kormány folytatja a megkezdett, mélyreható reformokat, illetve intenzív foglalkoztatási politikát folytat majd, és erősíti a magánszektort.

Az SNS a választásokon 158 mandátumot szerzett, a tervezett alkotmánymódosításhoz viszont kétharmados többségre lesz szükségük a 250 fős szerb törvényhozásban, ezért kezdtek koalíciós tárgyalásokat.

A parlamentbe jutott négy országos párt közül kizárólag a Demokrata Párt (DS) vállal nyíltan ellenzéki szerepet, az április 16-i első parlamenti ülés után kiderül, kik csatlakoznak hozzájuk. Ezen az ülésen kéri majd fel Tomislav Nikolic elnök Aleksandar Vucicot a kormányalakításra, az új kabinet pedig a várakozások szerint április 25-ig megalakul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.