A szerbek lakta rész nyugodt maradt

Bosznia életképtelen

Jelenlegi formájában legalábbis több százan tüntettek szerdán Szarajevóban a bosnyák-horvát föderáció kormányának lemondását követelve.

2014.04.09 20:25MTI
Forrás: Wikipedia

A tüntetést a Bosznia-Hercegovina valamivel több mint felén létrehozott föderáció több városában lezajlott, februári tüntetéseket követően létrejött polgári platformok szervezték. A platformok most először álltak össze egy közös megmozdulásra.

A tüntetők sípokat fújva vonultak a föderációs kormány épülete elé. A kormány távozása mellett a korábban őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását és állami vállalatok tervbe vett privatizációjának leállítását követelték.

A polgári platformok a részben erőszakossá fajult februári tüntetésekből nőtték ki magukat, és azóta számos követelést fogalmaztak meg a különböző helyi közigazgatási szervekkel szemben, mindeddig azonban eredménytelenül.

A februári tüntetések közvetlen kiváltó oka négy tuzlai privatizált nagyvállalat csődbejutása volt. A csalódott emberek azért vonultak az utcára, mert szerintük a vezetés szemet hunyt afelett, hogy tízezren maradtak munka nélkül, ráadásul már ezt megelőzően is négy és fél éve nem kaptak fizetést. A tiltakozások később más bosnyák városokra is átterjedtek, a tömeg több kormányzati hivatalt megtámadott, és felgyújtotta egyebek között a szarajevói államelnökség épületének egy részét is.

Bosznia-Hercegovina másik államalakulatát, a boszniai Szerb Köztársaságot jórészt elkerülték a tüntetések, annak ellenére, hogy az ottani gazdasági és szociális helyzet nem sokban tér el a bosnyák-horvát föderációtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.