Választások Indonéziában

A világ legnépesebb muzulmán országa

Ha a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában keresgél, tévúton jár.

2014.04.08 15:45MTI

A Délkelet-Ázsia és Ausztrália között elterülő Indonéz Köztársaság a világ legnagyobb szigetországa, mintegy 18 ezer sziget alkotja, amelyek közül körülbelül hatezer lakott. Területe 1 922 570 négyzetkilométer, szárazföldi határa Malajziával, Pápua Új-Guineával és Kelet-Timorral van. Népessége 253,6 millió fő, ebből jávai 40,1, szundanéz 15,5, maláj 3,7, batak 3,6, maduréz 3 százalék, egyéb 34 százalék. Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa, 87,2 százalék az iszlám követője. A főváros Jakarta, a hivatalos nyelv az indonéz, a hivatalos pénznem az indonéz rúpia.

Gazdaság: Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasága erőteljesen nőtt 2010 óta, a globális pénzügyi válság éveiben teljesítménye felülmúlta regionális szomszédai mutatóit. Fő bevételi forrását olyan ipari nyersanyagok képezik, mint a kőolaj, földgáz, ón, réz és arany, főbb mezőgazdasági termékei a rizs, tea, kávé és a különböző fűszerek. A gazdaság növekedése 2013-ban 5,3 százalékos, az egy főre eső GDP vásárlóerő-paritáson számolva 5200 dollár, a munkanélküliség 6,6 százalékos, az infláció 7,7 százalékos volt.

Történelem: Indonézia a Föld legrégebben lakott területei közé tartozik. Az egykori holland gyarmat függetlenségét 1945. augusztus 17-én kiáltották ki. Az első államfőt, Sukarnót 1967-ben váltotta fel a hadsereg élén álló Suharto, akinek a gazdasági válság és a diktatórikus uralma ellen kirobbant lázadások miatt 1998-ban kellett távoznia posztjáról. A hatalmat védence, Jusuf Habibie vette át, majd az 1999-es választások után a parlament Abdurrahman Wahidot választotta elnökké öt évre. Wahidot 2001-ben alkalmatlanság miatt leváltották, utóda Megawati Sukarnoputri asszony lett. 2004-ben tartottak először közvetlen elnökválasztást, amelyen Susilo Bambang Yudhoyono, a Demokrata Párt jelöltje győzött a szavazatok 60 százalékával.

Államszervezet: Az 1945 augusztusában elfogadott, többször módosított alkotmány értelmében Indonézia elnöki köztársaság. 2002. augusztus 10-én az alkotmány módosításával bevezették a közvetlen elnökválasztást. Az öt évre választott államfő a végrehajtó hatalom feje, ő nevezi ki és váltja le a minisztereket, de a képviselőház feloszlatásához nincs joga. Legutóbb 2009. július 8-án tartottak elnökválasztást, amelyet a 2004. október 20-a óta hivatalban lévő Yudhoyono államfő nyert meg a szavazatok 61 százalékával.

Indonéziában az állami szuverenitás letéteményese, a legfelső államhatalmi szerv a kétkamarás Népi Konzultatív Gyűlés, amelynek joga van beiktatni vagy hivatalától megfosztani az államfőt, módosítani az alkotmányt. A Népi Konzultatív Gyűlés keretében a törvényhozó hatalmat az alsóház, az 560 tagú, öt évre választott képviselőház gyakorolja. A képviselőket pártlistáról választják, a pártok számára a bejutási küszöb 2,5 százalék. A felsőház, a 132 tagú Regionális Képviselők Tanácsa a régiókat érintő kérdésekkel foglalkozik mint tanácskozó szerv. Ide Indonézia 30 tartományából, 2 különleges régiójából és a fővárosi körzetből választanak egyéni kerületekben 4-4 tagot ötéves időtartamra.

Indonéziában legutóbb 2009. április 9-én tartottak parlamenti választásokat, akkor Yudhoyono elnök pártja, a liberális-konzervatív Demokrata Párt (PD) nyert a szavazatok 20,85 százalékával. A néhai diktátor, Suharto tábornok konzervatív Golkar Pártja a voksok 14,45 százalékát, a Sukarnoputri vezette Indonéz Demokratikus Küzdelem Pártja (PDI-P) a 14,03 százalékát kapta. Rajtuk kívül még 6 kisebb párt tudta átlépni a bejutási küszöböt, a választásokon induló további 29 politikai szervezet viszont nem tudott parlamenti helyet szerezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.