Három évet kaptak

Végleges a három népszerű egyiptomi ellenzékire kirótt börtönbüntetés

Véglegesítette egy egyiptomi fellebbviteli törvényszék hétfőn azt az ítételét, amellyel börtönbüntetéssel sújtotta az ellenzék három népszerű alakját.

2014.04.07 13:16MTI
MTI, archív

Ahmad Dúmát (29), Ahmad Máhert (34) és Mohamed Ádelt (26) december 22-én háromévi szabadságvesztésre, kényszermunkára és fejenként 50 ezer egyiptomi font (1 millió 600 ezer forint) pénzbírságra ítélték, amiért egy újonnan hozott rendelet ellen demonstráltak.

A szóban forgó új szabály lényegesen korlátozza a tüntetések jogszerű megrendezésének lehetőségét, s azokat szigorú előfeltételekhez és hatósági engedélyekhez köti.

Ahmed Dúma az ellenzék egyik legismertebb alakja, a legutóbbi négy egyiptomi kormány mindegyike alatt fogságba került. Ahmed Máher és Mohamed Ádel az Április 6. nevű ifjúsági mozgalom alapító tagjai, akik a 2011 januárjában kirobbanó felkelés szervezőiként jelentősen hozzájárultak Hoszni Mubarak elnök több évtizedes autokratikus uralmának megdöntéséhez.

A helyi megfigyelők szerint váratlan hétfői ítélet az ellenzéki tüntetőkkel szembeni eljárásokra jellemző gyorsasággal, két ülés után született, és kizárja a fellebbezés lehetőségét. Ahmed Szeif védőügyvéd ennek ellenére kijelentette, hogy megtámadják a bírói testület döntését, s amennyiben ez nem járna sikerrel, az Emberi és Népjogok Afrikai Bírósága elé viszik az ügyet.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévének nyilatkozó egyik egyiptomi elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalás hétvégi(április 6-át is magában foglaló) időzítése az Április 6. mozgalom nevét figyelembe véve szimbolikus jelentőségű, s nem más, mint figyelmeztető üzenet a hadsereg által támogatott jelenlegi kormány ellen tüntetőknek.

Az előző, március 10-i tárgyaláson a védőügyvédek tiltakozásuknak adtak hangot, mivel az alpereseket a rendvédelmi erők munkatársai állítólag megverték, mert arra panaszkodtak, hogy túl szorosra húzták bilincseiket, amikor a főváros déli részén lévő börtönükből a bíróság épületébe szállították őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.