Nincs nyugalom

Újabb harcok Egyiptomban

Összecsaptak az iszlamista tüntetők és a rendőrség pénteken Egyiptomban, a harcokban legkevesebb három ember, köztük egy újságírónő vesztette életét.

2014.03.28 19:14MTI

Az országos megmozdulások azután lángoltak fel újra az észak-afrikai országban, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a hadsereg vezetője bejelentette: indul az elnökválasztáson.

Az ad-Dusztur nevű, magánkézben lévő újság honlapján megerősítette a Kairó egyik, északi városnegyedében zajló tüntetésről tudósító riporternő halálát.

Szíszi, aki kivételes népszerűségnek örvend az egyiptomiak körében, szerdán jelentette be, hogy lemond vezérkari főnöki és védelmi miniszteri tisztségeiről, és elindul a nyáron esedékes egyiptomi elnökválasztáson.

A Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet viszont elutasítja Szíszi indulását, és a tavaly júliusban lemondatott Mohamed Murszi elnököt támogató ellenzékiek csütörtökön országos méretű tiltakozó megmozdulásokra szólították fel híveiket.

A tiltakozók pénteken Kairó egyik külvárosában és a fővárostól délnyugatra fekvő Fajjúm tartományban söréttel lőtték a biztonsági erőket, amire a rendőrség könnygázzal válaszolt.

A főváros több negyedében több tucatnyi iszlamistát kergettek el a rendőrök, akik eltorlaszolták az utakat - közölte pénteken a MENA egyiptomi hírügynökség, és hozzátette, hogy ugyanakkor az ikonikussá vált Tahrír téren a vezérkari főnököt ünnepelte a tömeg.

Alexandriában ugyancsak könnygázt vetettek be a hatóságok az iszlamista tiltakozókból álló tömeg feloszlatására, miközben a város másik részén az egybegyűltek a hadsereg vezetőjét ünnepelték.

Szuezben egy hatalmas, Szíszit ábrázoló portrét égettek el a tüntetők, az Egyiptom északi részén fekvő Beheira tartományban több kilométer hosszú élőlánccal tiltakoztak ellene.

Murszi tavaly júliusi hatalomból való eltávolítása óta Egyiptomban legkevesebb 1400-an, többségükben iszlamisták vesztették életüket a biztonsági erőkkel való összecsapásokban - közölte az Amnesty International nemzetközi szervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.