Kerry Jeruzsálemben egyeztet

Kerry: korai lenne temetni az izraeli-palesztin béketárgyalásokat

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint korai lenne már most temetni az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

2014.04.02 04:26MTI

Kerry kedd este Brüsszelben nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy terveinek megfelelően szerint elutazik-e szerdán Rámalláhba. "Nem tudom, hogy megyek-e. Bizonyos dolgokat még tisztázni kell" - mondta. Figyelmeztetett azonban, hogy korai lenne temetni a béketárgyalásokat.

"Túlságosan is korai lenne a mai eseményekből bármiféle következtetést levonni a dolgok állásáról - hangoztatta. Úgy ítélte meg, hogy még számos lehetőség jöhet számításba a béketárgyalások folytatását illetően. Emlékeztetett arra, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök megerősítette ígéretét, hogy a hónap végéig folytatja tárgyalásait Izraellel. Még a mai napon is azt mondta a két fél, hogy folytatni akarják az előrelépés lehetőségének a keresését - szögezte le újságírók előtt kedden este a NATO külügyminiszteri tanácskozása után.

Kerry hétfőn este és kedden Jeruzsálemben egyeztetett a válságba jutott palesztin-izraeli békefolyamat folytatásáról. A palesztin vezetés kedden egyhangúlag úgy döntött, hogy kezdeményezi a Palesztin Autonóm Területek felvételét az ENSZ több szakosított szervezetébe, illetve nemzetközi egyezmények tagjai közé. Izrael korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalások végét jelentené, ha a palesztinok felvételüket kezdeményeznék valamelyik ENSZ-szervnél.

A dpa hírügynökség értékelése szerint a palesztinok nyolc hónapon keresztül tárgyaltak az izraeli engedmények reményében, de végül elvesztették türelmüket. Izrael a palesztin foglyok negyedik csoportja szabadon bocsátásának halogatásával túlfeszítette a húrt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.