Hidegháború helyett tárgyalás?

Kerry és Lavrov újra tárgyal majd az ukrán válságról

Az amerikai elnöki hivatalhoz is eljutottak jelentések a lehetséges orosz csapatvisszavonásról az ukrán határ térségéből, ám a washingtoni kormány ezt még nem tapasztalta.

2014.04.01 04:40MTI

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újra fog tárgyalni az ukrajnai válság rendezéséről, de ennek dátumát még nem tűzték ki - jelentette ki hétfőn Washingtonban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Az orosz diplomáciai tárca közlése szerint a két miniszter a nap folyamán korábban tárgyalt egymással. Carney kijelentette, hogy az amerikai elnöki hivatalhoz is eljutottak jelentések a lehetséges orosz csapatvisszavonásról az ukrán határ térségéből, ám a washingtoni kormány ezt még nem tapasztalta.

A szóvivő sürgette, hogy Moszkva hívja vissza egységeit és térjen vissza az ukrán kormánnyal folytatott közvetlen tárgyalásokhoz. Ismételten leszögezte, hogy az ukrajnai válságot diplomáciai eszközökkel kell rendezni és rámutatott, hogy az Egyesült Államok nem szándékozik Ukrajnáról az ukránok bevonása nélkül tárgyalni. Jay Carney azt is bejelentette, hogy nincs új közölnivalója John Pollard Egyesült Államokban elítélt és bebörtönzött izraeli kém esetleges szabadon bocsátásával kapcsolatban.

Ez a kérdés azt követően merült fel a sajtóértekezleten, hogy a közel-keleti béketárgyalásokhoz közeli forrásokból kiszivárgott: a megállapodás érdekében meghosszabbítják a tárgyalások április 29-én lejáró határidejét, és emellett elengedhetik az izraeli hírszerzőt, valamint palesztin foglyok egy újabb csoportját. Pollardot, aki a 80-as években az amerikai haditengerészet elemzője volt, a kiszivárgott információk szerint április közepén engedhetik szabadon. A szóvivő kitért arra is, hogy hétfő éjfélkor jár le az amerikai egészségügyi reform keretében kibővített magán egészségbiztosítási rendszerhez való csatlakozás határideje az amerikai állampolgárok és állandó lakosok számára.

Mint mondta, az új belépők száma messze meg fogja haladni a múlt héten nyilvánosságra hozott 6 milliós számot. Carney ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy mikor tud végleges adatot közölni az újonnan biztosítottak számáról. Azon jelentkezők számára, akik a HealthCare.gov ügyfélkapu korábbi meghibásodása miatt nem tudtak csatlakozni rendszerhez, két héttel meghosszabbították a határidőt. Az ügyfélkapu működése egyébként az utolsó napi roham okozta túlterheltség miatt hétfőn kétszer is leállt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.