Zajlanak a helyhatósági választások

Nagyon kevesen szavaztak Franciaroszágban

A választásra jogosultak alig 19,83 százaléka adta le vasárnap délig szavazatát Franciaországban, a helyhatósági választások második fordulójában, ez 4 százalékkal kevesebb a legutóbbi, hat évvel ezelőtti adatokhoz, valamint a múlt vasárnapi első fordulóhoz képest is.

2014.03.30 15:22MTI
MTI, archív

A részvételen múlik, hogy a baloldalnak sikerül-e szépítenie az első forduló veresége után, miután múlt vasárnap elsősorban a Francois Hollande szocialista államfő politikájából kiábrándult kormánypárti választók maradtak távol. A két forduló között vezető szocialista politikusok mozgósításra szólítottak fel, s az alacsonyabb jövedelműeknek adócsökkentést is kilátásba helyeztek.

A helyhatósági választásokon csaknem 45 millió francia és Franciaországban élő európai uniós állampolgár 36 700 önkormányzat tagjait választja meg a következő hat évre.

Második fordulót azonban a települések csak mintegy hatodában, összesen 6455 helységben (ezek közül 1777 város) tartanak, mert több mint 30 ezer helyen, azaz a választókörzetek 82 százalékában már az első fordulóban megválasztották abszolút többséggel a polgármestereket.

A figyelem arra a 42 nagyvárosra irányul, amelyek lakossága meghaladja a 100 ezret. Közülük 29 volt eddig baloldali és 13 jobboldali vezetésű. Az első fordulóban újraválasztották abszolút többséggel Bordeaux és Toulon UMP-s polgármesterét: Alain Juppé volt külügyminisztert, illetve Hubert Falcót. Kérdéses, hogy Strasbourgot, Toulouse-t, Saint-Etienne-t, Reims-t, Metzet vagy Caent meg tudja-e tartani a baloldal, de az biztosnak látszik, hogy Párizs szocialista vezetésű marad.

A jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) várható győzelmet némileg tompíthatja, hogy közel húsz év után ismét a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) is adhat polgármestereket, miután jelöltjei 315 helyen bejutottak a második fordulóba, és több mint 24 helyen az élen végeztek.

A 26 ezer lakosú Hénin-Beaumont-ban már az első fordulóban győzött az FN jelöltje, s esélyesnek számít a dél-franciaországi Béziers-ben és Fréjusben.

Avignonban is az első helyen állt az FN az első forduló után, ezért a nemzetközi színházi fesztivál igazgatója bejelentette, hogy a rendezvény távozik a városból, ha az új városvezetés szélsőjobboldali lesz. A baloldali kiábrándultság és a szélsőjobboldali előretörés a francia választók szociális elégedetlenségére utal.

A francia sajtó ezért tényként kezeli, hogy a következő napokban a köztársasági elnök át fogja alakítani a kormányt, mielőtt egymásra mutogatás kezdődne a baloldali politikusok között. Ennek jelei már a két forduló között is megmutatkoztak.

A kormányátalakítás mértéke a második forduló eredményeitől és a biztosnak látszó baloldali vereség mértékétől függ, ahogy az is, hogy a köztársasági elnök meneszti-e Jean-Marc Ayrault miniszterelnököt, akinek - hozzá hasonlóan - 20-25 százalék között mozog a tetszési mutatója.

Utódjaként Manuel Valls belügyminiszter és Laurent Fabius külügyminiszter neve is felmerült. A szavazóhelyiségek többségét este 6 órakor zárják, de a nagyvárosokban este 8 óráig járulhatnak a választók az urnákhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.