Titkos adatgyűjtés

Több mint 300 jelentést tárolt az NSA Merkelről

Több mint 120 állam- és kormányfő után kémkedett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), és egyedül Angela Merkel német kancellárról több mint 300 jelentést tárolt el.

2014.03.29 17:38MTI

A Der Spiegel hamburgi hetilap tudósításából már szombaton napvilágot láttak előzetes részletek. Eszerint az NSA "célszemélyei" között összesen 122 külföldi állam- és kormányfő szerepelt, köztük mások mellett a német, valamint az osztrák kancellár.

A Der Spiegel - saját bevallása szerint - betekintést nyerhetett egy titkos ügynökségi dokumentumba a lehallgatási botrányt tavaly nyáron kirobbantó volt informatikus, Edward Snowden archívumából. Ebből kitűnt, hogy egyedül a német kancellárról több mint 300 jelentést tároltak el.

Az adatok 2009-ből származtak, és azon a külföldi vezetők nevei - a keresztnév alapján - abc-sorrendben szerepeltek. A 122-ik Julia Timosenko akkori ukrán miniszterelnök volt, neve ugyanis y kezdőbetűvel szerepelt.

A listát egyébként az akkori malajziai miniszterelnök, Abdullah Badavi vezeti, megelőzve a többi között a szomáliai, a perui, valamint a fehérorosz elnököt. Angela Merkel a kilencedik, és őt követi az első "b"-betűs, azaz Bassár el-Aszad szíriai elnök.

A titkos dokumentum munícióul szolgálhat a német szövetségi ügyészség számára, amely a napokban dönt arról, hogy hivatalos eljárást kezdeményez az NSA ellen kémkedés gyanújával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.