Haladás?

Merkel helyett német minisztereket hallgat le az NSA

Fokozta a német magas rangú kormányzati tisztségviselők megfigyelését az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), mióta Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy állítsák le Angela Merkel német kancellár lehallgatását.

2014.02.23 15:07MTI
MTI

A Bild am Sonntag című német lap szerint az információ az NSA egyik Németországban dolgozó, magas rangú munkatársától származik, és a lehallgatottak között van például Thomas de Maiziere belügyminiszter, Merkel bizalmasa.

Tavaly egész Németországot sokkolta, amikor kiderült, hogy az Egyesült Államok lehallgatja a német kancellár telefonbeszélgetéseit. Az eset komoly feszültséget okozott Washington és Berlin viszonyában is.

Obama elnök januárban megtiltotta, hogy az Egyesült Államok megfigyelje Washington közeli szövetségeseinek vezetőit. Berlin mindeddig eredménytelenül kérte az amerikai kormánytól, hogy egyezzen bele a két ország közötti kémkedés megszüntetésébe.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki csütörtökön az Egyesült Államokba látogat, korábban úgy vélte, hogy egy hasonló megegyezésnek nem sok hatása lenne.

"Az Egyesült Államok világossá tette, hogy pontosan ugyanolyan módon szerez információt, mint bármelyik másik ország" - idézte a német lap Caitlin Haydent, Obama biztonsági tanácsadóját.

A Bild am Sonntag hozzátette, hogy az NSA 320 embert, többnyire politikusokat és néhány üzletembert figyel meg Németországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.