Békefront?

Merkel-Putyin-Obama Ukrajnáról egyeztetett - csak kölcsönösen elfelejtették egymást...

Merkel, Obama és Putyin egyetértett abban, hogy a lehető leggyorsabban politikai megoldást kell találni a válságra, és véget kell vetni a vérontásnak.

2014.02.20 21:51MTI
Fotó: MTI

Nemzetközi válságtanácskozást tartottak csütörtök este telefonon Ukrajnáról külföldi vezetők. A berlini kormányszóvivő közlése szerint Angela Merkel német kancellár Barack Obama amerikai elnökkel, valamint Vlagyimir Putyin orosz államfővel egyeztetett. A kancellár azokról a tárgyalásokról tájékoztatta partnereit, amelyeket Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a nap folyamán Kijevben Viktor Janukovics ukrán államfővel folytatott.

A szóvivő szerint Merkel, Obama és Putyin egyetértett abban, hogy a lehető leggyorsabban politikai megoldást kell találni a válságra, és véget kell vetni a vérontásnak. A Fehér Ház közleménye az egyeztetés kapcsán Putyint ugyanakkor nem említette, csupán arról számolt be, hogy Merkel Obamával konzultált. A közlemény szerint egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államoknak, Németországnak és az Európai Uniónak továbbra is állandó kapcsolatban kell maradnia, és elő kell segíteniük azokat a lépéseket, amelyek a válság politikai rendezését szolgálják.

A Kreml sajtószolgálata az egyeztetések kapcsán viszont az amerikai elnökről nem tett említést, és azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin államfő a német kancellárral, valamint David Cameron brit kormányfővel konzultált. A Kreml közleménye szerint Putyin aggodalmának adott hangot a fegyveres erőszak kiéleződése miatt, és ezért az ellenzék radikális szárnyát tette felelőssé.

Az orosz államfő hangsúlyozta a vérontás azonnal beszüntetésének, továbbá annak szükségességét, hogy haladéktalan intézkedések szülessenek a helyzet stabilizálására, továbbá - mint a közlemény fogalmazott - a szélsőséges és terrorista cselekmények megfékezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.