Ukrán válság

Merkeltől kért támogatást Klicsko és Jacenyuk

A német kormány támogatását kérte az ukrajnai válság megoldásához az ellenzék két vezetője, Vitalij Klicsko és Arszenyij Jacenyuk hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélésükön.

2014.02.17 21:59MTI
Fotó: MTI

Vitalij Klicsko a találkozó után tartott sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy Németország jelentősen hozzájárulhat a helyzet rendezéséhez, hiszen a berlini vezetésnek, és különösen Angela Merkelnek, rendkívül erős befolyása van a nemzetközi politikában. Az Ütés (UDAR) nevű párt elnöke a kijevi kormányzattal szembeni esetleges uniós szankciókkal kapcsolatban azt mondta, hogy az Európai Uniónak (EU) mérlegelnie kell a beutazási tilalomtól a számlák zárolásáig valamennyi lehetőséget.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) nevű párt vezetője a tájékoztatón egyebek között kiemelte, hogy a kancellárral tárgyaltak a pénzügyi segítség lehetőségéről is. Az EU kész támogatni Ukrajnát, jelenleg egy 610 millió eurós azonnali támogatásról van szó, amelyet az elképzelés szerint az ország reformok végrehajtásáért cserébe kaphatna meg - mondta a politikus. A sajtótájékoztatót nem a kancellári hivatalban, hanem Merkel pártja, a CDU parlamenti frakciójának sajtótermében tartották, maga a kormányfő pedig csupán a szóvivője útján kommentálta a találkozót.

Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkel a találkozón kifejtette, hogy az amnesztiatörvény hatályba lépése "pozitív lépés, amelynél azonban nem szabad megállni", hanem előre kell lépni a kormányalakítás és az alkotmányreform ügyében is. Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú német kormányzati tisztségviselő hétfőn Berlinben az ukrajnai válságra vonatkozó német törekvéseket vázolva azt mondta, hogy Németország a közös uniós fellépést szorgalmazza. Ezért Berlin nem törekszik külön német álláspont megjelenítésére a nyilvánosságban, hanem átengedi a terepet Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek. Ugyanakkor a német diplomácia a háttérben rendkívül intenzíven dolgozik és szoros kapcsolatban áll az ukrajnai belpolitikai konfliktus valamennyi jelentős szereplőjével, kivéve a szélsőséges nacionalista, újnáci erőket - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.