Ultimátum

Az ukrán ellenzék azonnali amnesztiát követel

Az ukrán ellenzék arra szólította fel a kormányt, hogy "azonnali hatállyal" hagyjon fel a tüntetők üldözésével, néhány órával azután, hogy a demonstrálók kiürítették "forradalmi főhadiszállásukat", a két és fél hónapja megszállt kijevi városházát.

2014.02.16 18:08MTI

"Ultimátumot adunk a kormánynak: ha nem hirdet azonnali, teljes és feltétel nélküli amnesztiát a tüntetőkre vonatkozó mintegy kétezer ügyben, visszafoglaljuk a városházát" - figyelmeztetett több száz demonstráló előtt Andrij Iljenko, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt képviselője. A politikus azt mondta, az ultimátum határideje "néhány órán belül" lejár.

A kiürített épületben nem keletkeztek károk, bár a két és fél hónapos megszállás után az épület helyiségei némi felújításra szorulnak.

A délután folyamán újfent demonstrálók százai érkeztek a helyszínre és az épület előtt gyülekeztek, ahol Iljenko bejelentette a tömeg követeléseit.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap felszólította az ukrán kormányt, vessen el minden vádat az ellenzéki tüntetőkkel szemben, ugyanakkor elismerőleg nyilatkozott a szembenálló felek által tett kölcsönös gesztusokról.

A Majdanon, a kijevi Függetlenség terén összegyűlt több tízezer fős tömeg eközben megtartotta a tizenegyedik vasárnapi "népi nagygyűlését", ahol Arszenyij Jacenyuk ukrán ellenzéki vezető is "a tiltakozók elleni hajsza azonnali abbahagyására" szólított fel, valamint azzal fenyegetett, hogy ellenkező esetben "békés offenzívát" indítanak.

Némi csalódottság azért érezhető volt a hatalomváltást követelő tömeg tagjain, s alacsonyabb is volt a részvétel az előző vasárnapi gyűlésnél: akkor mintegy 70 ezer ember vonult utcára.

Jacenyuk, aki a bebörtönzött volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) nevű pártjának vezető politikusa, azt is bejelentette, hogy hétfőn Angela Merkel német kancellárral találkozik Berlinben. Az esetleges európai uniós pénzügyi segély lehetőségeiről tárgyal majd vele, valamint arról, hogy az ukránoknak tegék lhetővé a vízummentes utazást Európába.

A Viktor Janukovics elnök rendszere ellen tüntetők a nap folyamán a városháza elhagyása mellett megnyitottak a forgalom előtt egy belvárosi főutat, illetve vasárnapra virradóra négy vidéki nagyvárosban elhagyták a megyei önkormányzatok épületeit.

Pénteken kiengedték az ukrajnai börtönökből mind a kétszázharmincnégy fogva tartott tüntetőt. Az ellenzék követelésének engedő lépés feloldhatja a Janukovics-kormányzat és a távozását követelő Európa-párti tüntetők között kialakult patthelyzetet.

Ahhoz azonban, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól is mentesüljenek mindazok, akik ellen a zavargások miatt eljárás indult, a parlament által január végén elfogadott amnesztiatörvénynek életbe kellene lépnie, ennek pedig az az egyik feltétele, hogy a tüntetőknek legkésőbb hétfőn szabaddá kell tenniük minden elfoglalt hivatali épületet és a közterületeket az ország egész területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.