Vírus

Az ebola már Kanadában is terjed?

Guineából, ahol január óta közel száz Ebola-fertőzéses esetet jelentettek, a vírus tovaterjedt a szomszédos Libériába, ahol hat esetet fedeztek föl, és közülük öt halálosnak bizonyult. Kanadából is jelentettek egy esetet a hatóságok.

2014.03.25 11:21MTI
A kanadai kórházban szigorú védintézkedéseket vezettek be

"Egy felnőtt férfi, aki nemrég Nyugat-Afrikában járt, súlyos betegen fekszik egy saskatooni (Nyugat-Kanada) kórházban magas lázzal és más tünetekkel" - áll Saskatchewan tartomány egészségügy minisztériumának helyi idő szerint hétfő este kiadott közleményében. A munkaügyben utazó férfi "Libériából tért vissza", és az Ebola-lázra emlékeztető tüneteket mutatott.

Előzőleg Walter Gweningale libériai egészségügyi miniszter arról számolt be közleményében, hogy "(hétfő) reggelig hat esetet fedeztünk föl, közülük öten már meghaltak: négy nő és egy fiúgyermek". A hatodik fertőzött, egy kislány "kezelés alatt áll".

A hat ember Guinea déli részéről érkezett kezelésre észak-libériai kórházakba - fűzte hozzá a miniszter, az illetők nemzetiségét nem említve.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet egy illetékese viszont úgy tudja, hogy "ezek az emberek temetésekre mentek Guineába, és onnan tértek vissza" Libériába, a határövezetbe.

A guineai egészségügyi minisztérium szombaton erősítette meg, hogy a betegség az ország déli részén szedi áldozatait. A szaktárca közlése szerint a kór február 9-i feltűnése óta közel száz esetet regisztráltak, ebből 59 halállal végződött. Az Ebola vírusa Afrikában van jelen, és vérrel, illetve más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegség nagyon erősen fertőző és nincs ellene orvosság. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Azóta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 15 Ebola-járvány pusztított Afrika-szerte, és a betegség összesen már több mint 1300 halálos áldozatot követelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.