Rossz a helyzet

Guineában már elérte a fővárost az ebolajárvány

Guinea több mint másfél millió lakosú fővárosát, Conakryt is elérte a nyugat-afrikai országban kitört ebolajárvány.

2014.03.23 19:52MTI

A guineai egészségügyi minisztérium szombaton azt erősítette meg, hogy a betegség az ország déli részén szedi áldozatait. A szaktárca közlése szerint a kór február 9-i feltűnése óta közel 100 esetet regisztráltak, ebből 59 halállal végződött.

"Egy olyan országban, mint Guinea, ahol alacsony az egészségügyi infrastruktúra színvonala, egy ilyen járvány pusztító lehet" - szögezte le vasárnap Mohammed Ag Ayoya, az UNICEF guineai képviselője.

Az ebola vírusa Afrikában van jelen és vérrel, illetve más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

Az ebola nagyon erősen fertőző és nincs ellene orvosság. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Azóta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 15 ebola-járvány pusztított Afrika-szerte, és a betegség összesen több mint 1300 halálos áldozatot követelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.