Komolyodik az afrikai Ebola helyzet

Temetéseken terjed a halálos vírus

Újabb emberéleteket követelt az Ebola vírus Kelet-Kongóban, a járvány terjedését segítik a hagyományok és az oktatás hiánya.

2012.09.14 20:59Konrád - ma.hu

Hivatalos szervek szerint a vírusnak újabb fészke alakult ki, miután egy nő megfertőződött a kór egyik áldozatának temetésén. A kongói hatóságok figyelmeztetnek, hogy a holtestekkel történő kapcsolat még nagyobb járvány kitörését okozhatja. Az afrikai hagyomány, hogy lemossák és közszemlére teszik a holtakat, mindez a gyógyíthatatlan betegség terjedését hihetetlen mértékben növeli.

„Egy nő részt vett egy temetésen és megfertőződött” - monda el Dr. Jacques Gumbaluka. „Egy második karantént nyitottunk meg Viadanában, hogy elkülönítsük azokat, akik kapcsolatba kerülhettek a vírussal”. Mindeddig 3 halott van Viadanában, ami 75 kilométerre fekszik Isirótól, a járvány kiindulási helyétől. Az orvosok szerint a tradicionális temetések még több ember megfertőződését okozhatják.

„Az esetek kapcsolódnak olyan gyakorlatokhoz, mint az öngyógyítás, a holttestek lemosása, valamint a temetésen történő felravatalozás. Az emberek látni akarják és meg akarják érinteni a testet, ez a tradíció szerte Afrikában” - mondta el  Faida Kanyombe, az Orvosok Határok Nélkül szervezet munkatársa.

Jelenleg 170 embert figyelnek meg, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. 28 esetben felfedezték az Ebolát és 8 esetben meg is erősítették jelenlétét. A súlyos belső vérzést okozó vírus az esetek 40-90 százalékában halálos. Az Ebolát 1960-ban fedezték fel Kongóban, az országot azóta 9 járvány sújtotta.

Az oktatás hiánya erősen hozzájárult a fertőzés terjedéshez. Az Orvosok Határok Nélkül, a WHO és a kongói kormány igyekszik megismertetni a lakosságot a vírus jelentette veszélyekkel és próbálják felhívni a figyelmüket a tradicionális temetési szokások okozta fenyegetésre.

Minden egyes temetés magában hordozza a vírus továbbterjedésének veszélyét. A régióban ezért nem csak a fertőzötteket próbálják karanténban tartani, de igyekszik megelőzni, hogy mások se kerüljenek kapcsolatba a vírussal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.