21 nappal később

Ebola-riadó lefújva

Túl van a 21 napos lappangási időn és nem mutat betegségtüneteket az az Ebola-víruskutató, aki kísérlet közben megszúrta magát egy tűvel.

2009.04.02 19:30MTI

A hamburgi Bernhard Nocht Trópusi Orvostudományi Intézet kutatónője munka közben sértette meg magát a halálos vírust hordozó tűvel. Stephan Günther, az intézet laborvezetője elmondta, 45 éves munkatársnőjét hamarosan kiengedik abból a hamburgi kórházból, ahol eddig karanténban tartották.

A kutatónő egereken folytatott kísérleteket, amikor egy tűvel véletlenül átszúrta a három rétegű védőkesztyűt, és megsértette az ujját. 48 órán belül olyan kísérleti oltóanyagot kapott az Ebola-vírus ellen, amelyet emberen még nem próbáltak ki. Azt nem tudják a szakemberek, hogy vajon az oltóanyag védte-e meg a fertőzéstől, vagy nem is fertőzte meg őt a halálos vírus. Günther közölte, megvizsgálják a nő vérében található antitesteket, hogy meg tudják határozni, azok csak az oltóanyag hatására keletkeztek, vagy a nő szervezete termelte őket, ami azt jelenti, hogy megfertőzte őt a vírus.

Az Ebola-vírus által okozott vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Influenzához hasonló tünetekkel kezdődik, majd véres hasmenéssel és hányással folytatódik. Néhány nap elteltével a betegek egy része vérezni kezd az orrán, a száján és a szemén át.

Vírustörzstől függően a betegeknek akár a kilencven százaléka is meghalhat. Gyógymódja nincs. A vírus a fertőzött személy vérével vagy székletével való közvetlen érintkezés útján terjed.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.