Ukrán válság

G8 helyett G7, Szocsi helyett London?

Az ukrán helyzettel kapcsolatos nézeteltérések miatt Oroszország kizárásával tartanák a világ legfejlettebb országai állam- és kormányfőinek soron következő csúcstalálkozóját.

2014.03.15 19:47MTI

A Der Spiegel hamburgi hetilap szombaton előzetesen kiszivárgott információi szerint a brit kormány tett javaslatot arra, hogy az eredetileg június elejére Szocsiba előirányzott G8-csúcs helyett Oroszország nélkül G7-csúcstalálkozót tartsanak, mégpedig Londonban. A Der Spiegel úgy értesült, hogy a többi nyugati ország - az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Németország, Japán és Kanada - pozitívan viszonyul a brit javaslathoz.

A német kormány egyik szóvivője a sajtóértesüléssel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a Szocsiba tervezett G8 csúcstalálkozó előkészületeit az orosz magatartás miatt a nyugatiak már felfüggesztették. "Ezen túlmenően azonban semmilyen más döntés egyelőre nem született " - fogalmazott a szóvivő, utalva a Der Spiegel információira.

A német lap ugyanakkor arról is beszámolt, hogy amennyiben Oroszország nem változtat eddigi Ukrajna-politikáján, Berlin lemondja a rendszeres német-orosz kormánykonzultációk áprilisra Lipcsébe tervezett újabb fordulóját. A szóvivő ezt sem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A G8-országcsoport elnöki tisztségét jelenleg Oroszország tölti be, ezért lett volna Szocsi a nyári csúcs helyszíne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.