Ukrán válság

Aligha lesz így G8-as csúcs Szocsiban

Párizs a szocsi G8-csúcs előkészületeinek felfüggesztését sürgeti.

2014.03.02 12:56MTI
Forrás: http://www.sochi2014.com

A hét iparilag fejlett ország és Oroszország (G8) Szocsiba tervezett csúcstalálkozója előkészületeinek felfüggesztését szorgalmazta vasárnap Laurent Fabius francia külügyminiszter, hogy így növeljék az Oroszországra nehezedő nyomást az ukrajnai válság kiszélesedésének megelőzése érdekében.

Az Egyesült Államok és Kanada már jelezte, hogy nem vesz részt a csúcstalálkozót előkészítő tanácskozásokon, így fejezve ki nemtetszését amiatt, hogy orosz egységeket vezényeltek a Krímbe.

"Elítéljük az orosz katonai eszkalációt - jelentette ki a francia külügyminiszter az Europe 1 rádióban.

"Franciaország azt szeretné, hogy függesszék fel a (júniusra tervezett) szocsi G8-csúcs előkészítését, amíg orosz partnereink nem térnek vissza a G7 és G8 elveihez" - tette hozzá Fabius.

"Oroszország hagyományosan a barátunk. Egy hagyományos baráttól mást várunk, mint a bakancsok csattogását" - hangsúlyozta a miniszter.

"Franciaország kész a helyzet enyhítésére és a közvetítésre. Ez a közvetítés történhet az ENSZ szintjén, az EBESZ szintjén, akár egyetlen ország közreműködésével. Franciaország mindenre készen áll" - hangsúlyozta Laurent Fabius.

A nyugati országok nyomást akarnak gyakorolni Moszkvára, miután az orosz parlament felsőháza szombaton Vlagyimir Putyin kérésére zöld utat adott az orosz fegyveres erők ukrajnai alkalmazásának - különös tekintettel a Krímben és az ország keleti részében - "az orosz érdekek és az orosz ajkú lakosság védelmében".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.