"Idegenek géppisztolyokkal lőnek rájuk"

Kitört a polgárháború Ukrajnában?

Fegyveres összecsapás zajlott Harkivban az éjszaka, halottak is vannak. A támadók fény- és hanggránátokat, valamint Molotov-koktélokat hajigáltak.

2014.03.15 08:15MTI

Fegyveres összecsapás zajlik a kelet-ukrajnai Harkivban a város lakói és a Nyugat-Ukrajnából érkezett fegyveresek között - mondta az orosz állami hírügynökségnek péntek éjjel a helyi Majdan-ellenes szervezkedés egy képviselője.

"Harkiv védői szembeszállnak a feltehetően a Jobboldali Szektorhoz tartozó fegyveresekkel" - állította az új kijevi hatalom ellenes csoport aktivistája, aki szerint "az idegenek géppisztolyokkal lőnek rájuk", és a védők közül hárman már megsebesültek.

A harc az orosz határ közeli nagyváros Rimarszkaja utcájában zajlik, s "a fegyveresek abból a házból lőnek - mondta -, ahol a radikális Jobboldali Szektor központja van". Szavai szerint a támadók fény- és hanggránátokat, valamint Molotov-koktélokat hajítanak rájuk.

A helyszínre terrorelhárító belügyi osztag érkezett - jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

A liga.net ukrán hírportál előzőleg, az este arról számolt be, hogy a harkivi járási bíróság betiltott egy vasárnapra meghirdetett oroszbarát nagygyűlést, amelyen közfelkiáltásos "népszavazást" terveztek tartani, nyilvánvalóan a megye Oroszországhoz csatolásáról.

Két hete, március 1-jén oroszbarát aktivisták egyszer már megrohamozták Harkivban a megyei adminisztráció épületét, ahová előzőleg már benyomultak a Majdan aktivistái. Az akkori összecsapásokban csaknem százan sebesültek meg, többen súlyosan.

A harkivi harcok egy nappal azután robbantak ki, hogy csütörtök este halálos áldozattal járó összecsapás volt a szintén kelet-ukrajnai Donyeckben.

Az orosz kormány pénteki nyilatkozatai szerint más ukrajnai régiókból érkezett "jobboldali radikális csoportosulások légfegyverekkel és botokkal támadtak az utcára kivonuló békés (donyecki) tüntetőkre, akik a magukat ukrán hatalomnak nevező emberek destruktív álláspontja elleni véleményüket akarták kifejezni".

Az ukrán hírportálok csütörtöki, helyszíni jelentései ezzel szemben arról szóltak, hogy egy ezerfős oroszbarát tömeg támadt rá az Ukrajna egységét védelmező tüntetőkre.

Két halálos áldozata is van a kelet-ukrajnai Harkivban péntek éjjel kirobbant fegyveres összecsapásnak, amely az orosz állami hírügynökség szerint helyi lakosok és Nyugat-Ukrajnából való fegyveresek között zajlott le.

A halálos áldozatokról a kivezényelt terrorelhárító osztag munkatársai számoltak be a helyszín közelébe érkezett Hennagyij Kernesz polgármesternek, újságírók jelenlétében.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség helyszíni tudósítója szerint közben továbbra is lövöldözés és robbanások zaja hallatszik.

A rendőrség hátrébb szorította a helyi oroszbarát, Majdan-ellenes szervezkedés híveit - jelentette a tudósító -, s az összecsapásba beavatkozó belügyi osztag tagjai kihoztak két embert abból az épületből, ahonnan állítólag a Jobboldali Szektor fegyveresei támadtak rá a helyiekre.

A harkivi összecsapásról eddig kizárólag a hivatalos orosz hírügynökség számolt be, nem jelentették a hírt az ukrán internetes portálok és a nyugati hírügynökségek sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.