Demonstrálókra támadtak a szélsőségesek

Donyeck az egységes Ukrajna mellett foglalt állást

A kelet-ukrajnai Donyeck vezetése nyilatkozatban állt ki pénteken Ukrajna egysége és oszthatatlansága mellett azután, hogy előző este az ország egységéért demonstrálókra oroszbarát szélsőségesek támadtak.

2014.03.14 13:23MTI
MTI, archív

Az összecsapásban életét vesztette a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt egyik helyi aktivistája, a megyei adminisztráció sajtószolgálatának pénteki közlése szerint 28-an fordultak orvosi segítségért.

"Ma határozottan kijelentjük: Donyec-medence lakossága a biztonság és a stabilitás mellett áll ki saját földjén. Ukrajna egysége és oszthatatlansága mellett szólalunk fel. Fellépünk azért a jogunkért, hogy szerethessük és fejleszthessük hazánkat és országunkat" - szögezték le a városi tanács honlapján közzétett nyilatkozatban, amelyet aláírt Szerhij Taruta donyecki kormányzó, a donyecki városi tanács, illetve ellátta kézjegyével több helyi szervezet vezetője.

A nyilatkozat aláírói leszögezték, hogy Ukrajnának meg kell őriznie a jószomszédi viszonyt Oroszországgal. Az Oroszországgal szomszédos, zömében orosz ajkúak lakta megye ez idáig Viktor Janukovics eltávolított és Oroszországba menekült volt elnök fő szavazóbázisát adta.

A megyében alakult meg a korábbi, mostanra ellenzékbe vonult kormányerő, a Régiók Pártja. Janukovics elnöksége alatt folyamatosan nevezett ki fontos kormányzati és állami tisztségekre Donyeck megyéből származókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.