Ukrán válság

Gorbacsov: új hidegháborúval fenyeget a krími helyzet

"Új hidegháború kialakulásával fenyeget a krími válság, amely konfliktus oka alapvetően a Szovjetunió szétbomlásának körülményeiben rejlik."

2014.03.14 16:26MTI
MTI, archív

"A legfontosabb, hogy véget kell vetni a helyzet veszélyes eszkalációjának, és olyan megoldást kell keresni, amelyet Ukrajna és Oroszország polgárai is támogatnak, és amely megakadályozhatja egy újabb hidegháború kialakulását" - fogalmazott Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár pénteken a honlapján.

Gorbacsov egyúttal arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnököt, hogy közösen találjanak megoldást az ukrajnai válságra, amelynek okai szerinte a Szovjetunió felbomlásában keresendőek.

"Már akkor is figyelmeztettem az orosz vezetést veszélyes, bomlasztó magatartása miatt. Az Orosz Föderáció Legfelsőbb Tanácsa tapssal fogadta a Szovjetunió felbomlását, anélkül, hogy gondolt volna a Krímre és Szevasztopolra" - írta a 83 éves Nobel-békedíjas Gorbacsov.

Ugyanakkor a volt pártfőtitkár, aki jelenleg egyébként Putyin nyílt bírálójának számít, nem állt ki egyértelműen Oroszország és a Krím félsziget "újraegyesítése" mellett. Szerinte a válság oka "a peresztrojka megszakításában" gyökerezik. Gorbacsov volt a Szovjetunió utolsó vezetője, az általa bevezetett reformintézkedések elősegítették a kommunista rendszer bukását.

Miután Gorbacsov 1985 márciusában hatalomra került, meghirdette a peresztrojkát és a glasznosztyot, vagyis az átalakítást és a nyitottságot. Bár célja a rendszer megreformálása, demokratikusabbá tétele volt, az intézkedések végül 1991-ben - akarata ellenére - a Szovjetunió széteséséhez vezettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.